Home Izbori Janković: Neću da budem kalif umesto kalifa

Janković: Neću da budem kalif umesto kalifa

116
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1

Predsednik pokreta “Slobodni građani Srbije” Saša Janković izjavio je u Novom danu televizije N1 da ne želi da bude “kalif umesto kalifa”, iako je društvo u Srbiji naviklo da jedan čovek odlučuje o svemu.

Pokret “Slobdni građani Srbije” je pokret građanske levice, i to u smislu socijalne pravde koja srpskom društvu nedostaje, objašnjava Janković. “Naše društvo je postalo bolešnjikavo, a naše institucje su pretvorene u pepeo”, smatra on i poručuje da je cilj pokreta upravo ozdravljenje društva i obnova institucija.

Janković kaže i da pokret, za razliku od stranaka koje imaju jasnu disciplinu i hijerarhiju, omogućava objedinjavanje i sabornost u borbi protiv režima koji je, kako ocenjuje, pritisnuo Srbiju.

Gost Novog dana ističe i da pokret “Slobodni građani Srbije” nije pokret Saše Jankovića, kako se to navodi u medijima, već da je pokret okupio ljude srodnih ideja od kojih niko ne misli da je najpametniji i da sve zna. Cilj im je, kako kaže, ne samo da okupe etablirane političke ličnosti, već i mnoge ljude u Srbiji koji su nepravedno skrajnuti.

“Nisam kalif umesto kalifa, iako smo navikli da jedan čovek odlučuje o svemu. Ja to nisam, ne želim da budem. U konsultaciji sa članovima i odborima ćemo donositi sve odluke (…) Ne prikupljam članstvo, ne ulagujem se nikome. Ako se nekome sviđa – sviđa, ako ne – ne. Čak i ako imam najbolje rešenje, ono mora da bude prodiskutovano sa Predsedništvom i članstvom”, objašnjava on.

Janković kaže da je u predsedničkoj kampanji “uzeo nepisani politički pravilnik za Srbiju”, pocepao ga, i radio sve suprotno.

“Kada su me pitali kako ćeš odgovoriti na pitanje o NATO, rekli su: ‘Ni slučajno! Moraš da imaš stav, a ne da kažeš da će odluči narod’, kada su me pitali o Kosovo rekli su: ‘Ni slučajno!’, kada sam rekao da oni koji su glasali za mene neće imati veća prava od onih koji nisu, rekli su: ‘Nisi normalan’, ali pokazalo se da građanima to treba, da im neko ne obećava više od rekordera u obećanjima, da im ne treba neko ko sve zna, ko je najpametniji, ko je najbolji ekonomista”, objašnjava gost Novog dana.

Da ne budemo podeljeni kao u Top listi nadrealista
Dodaje i da je cilj pokreta da se prevaziđu podele u Srbiju, jer je dalje fragmentiranje, pa da svako “kao u Top listi nadrealista ima svoju stranku”, loše po Srbiju. Pokret je, kako kaže, postavio jasne principe za saradnju sa drugim strankama, a to su da dele iste ideološke i vrednosne pricnipe, i da direktno ili posredno ne sarađuju sa SNS-om niti njenim “politički satelitima”.

Podseća da je dosad sarađivao DS-om, Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom, ali i Lokalnim frontom iz Kraljeva, Savezom slobodnih stanara iz Niša, Mađarskim pokretom i Hrvatskim građanskim savezom iz Vojvodine, Građanskim pokretom iz Novog Pazara… Najavljuje da će se ove nedelje sastati sa predsednikom DS-a Draganom Šutanovcem, predsednikom Nove Zoranom Živkovićem, kao i da su on i ostali članovi Predsedništva pokreta u stalnom kontaktu sa opozicionim liderima.

Kaže da je otvoren i za saradnju sa Vukom Jeremićem koji se u kampanji pokazao kao pravi opozicionar. “Ranije nije, pa sam bio rezervisan. Nije se oglašavao ranije, i nisam znao ko je Vuk, imao sam iskustva tokom njegovog ministarskog mandata, ne baš dobra u onome što sam radio kao zaštitnik. Ali tokom kampanje je pokazo jasnu opozicionu opredeljenost”, navodi Janković.

Kaže da će biti sjajno ako novoformirani pokret postane centralna tačka koja će okupljati demokratsku javnost, ali i da je spreman da se prikloni ako to bude neko drugi.

Janković obećava i da će se pokret koji predvodi boriti da Srbija bude građanska, a ne nacionalna država, da bude zemlja socijalne pravde u kojoj funkcionišu institucije, da će se zalagati za obnovu zdravstvenog i školskog sistema, i ekonomiju zasnovanu na inovacijama i novim tehnologijama, a ne na manuelnoj radnoj snazi.

Ne treba nam EU koja ne poštuje evropske vrednosti
Janković se osvrnuo i na nedavni put u Brisel tokom kojeg je, kako je tada rekao, želeo da pokaže zvaničnicima EU da aktuelna vlast u Srbiji ima alternativu. On kaže da je u Brisel otišao kao građanin Srbije, koji tada nije bio ni na jednoj funkciji, i da je bio primljen u kabinetu predsednika Evropskog parlamenta i da je razgovarao sa šefovima poslaničkih grupa.

“Znaju šta se dešava (u Srbiji), samo vide situaciju u kojoj ako neko ko se ponaša kao razmaženo dete ne dobije svoj slatkiš, vide da će da naparvi haos”, tvrdi Janković i dodaje da Vučić stalno preti konfliktima – da u novinama izgleda kao da samo što nismo zaratili sa Hrvatskom, Kosovom ili BiH – i da u Briselu ocenjuju da ne postoji niko dovoljno snažan u Srbiji da to zaustavi, jer su u svim institucijama Vučićevi ljudi.

Janković ipak ima utisak da Brisel ima preča posla nego da se bavi demokratijom u Srbiji. Srbija je, kako kaže, deo evropskog kulturnog i političko-vrednosnog prostora, ali ističe da pridruživanje EU nije cilj bez koga se ne sme, već samo način da vrednosti te Evrope zažive u Srbiji.

“Ako sama Evropa ne poštuje evropske vrednosti, ako Evropska komisija zanemaruje vladavinu prava, slobodu medija, nezavisnost sudstva, onda nama člasntvo u EU ništa ne znači. Ne želimo bedž na reveru, želimo evropski standard, i to ne samo standard života”, poručuje on.

Janković kaže da kada dođu komesar Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini i govore o neverovatnom napretku Srbije, dok nemamo ni “p” od političkih prava iz vremena stare Juvoslavije, i ni “s” od socijalne pravde tog doba, taj napredak za građane i građanke Srbije predstavlja jednu vrstu poniženja.

Ako vam kažem novo ime, moraću da vas poljubim
Komentarišući to što je 18 dana pre formiranja pokreta “Slobodni građani Srbije”, organizacija istog imena registrovana u Novom Sadu, Janković je rekao da “to jedna redovna začkoljica u nastanku ovakvih pokreta”.

Janković kaže da će taj problem biri rešen, i da su osnivači pokreta ovlastili Predsedništvo da uredi statut pokreta, uključujući i problem imena.

“Nemojte se ljutiti što vam neću reći kako će ime da glasi, mogu da vam kažem, ali onda ću morati da vas… poljubim”, šaljivo je poručio Janković.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here