Home Izbori Svi okolišaju, kladionice konkretne: Dačić prvi favorit

Svi okolišaju, kladionice konkretne: Dačić prvi favorit

111
0
Vlada Srbije - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Predsednik Tomislav Nikolić će za dve nedelje predati dužnost Aleksandru Vučiću, kada će javnost u Srbiji verovatno saznati i ime novog premijera.

Beograd — Predsednik Tomislav Nikolić će za dve nedelje predati dužnost Aleksandru Vučiću, kada će javnost u Srbiji verovatno saznati i ime novog premijera.

Vučić, trenutno predsednik Vlade Srbije i izabrani predsednik, po preuzimanju funkcije bi trebalo da poveri mandat za sastav Vlade nekom od svojih saradnika, a kako kaže – suzio je izbor na samo nekoliko imena.

Kako je to već običaj u političkom životu Srbije, medijima i javnosti je od predsedničkih izbora do danas ostavljeno da spekulišu o mogućim rešenjima za mesto premijera, a poslovično konkretnije su srpske kladionice i njihovi bukmejkeri, koji retko greše.

Iako se ime bivšeg premijera, sada šefa diplomatije Ivice Dačića, često odbacuje kao solucija u medijskim nagađanjima, kladioničarske kvote objavljene ove nedelje ga svrstavaju na prvo mesto i to kao ubedljivog favorita.

Lider SPS je, po mišljenju „bukija“, prvi pik, verovatno jer je procenjeno da osim, kako je govorio, političke stabilnosti, postoji još razloga za njegovu odluku da sopstvenu stranku podredi (ne bez reakcije članstva) Vučićevoj predsedničkoj kampanji.

U slučaju da do njegovog imenovanja dođe, ulog na Dačića donosi najmanje dobitka – kvota je 1,7, odnosno na svakih uloženih sto dinara, kladioničar u slučaju pogotka dobija 170.

Donedavno favorit iz senke, a sada ime koje se nešto ređe pominje, ministar finansija Dušan Vujović je postavljen na drugo mesto uz kvotu 3,5, a slede bivši ministar pravde Nikola Selaković (4,2) i ministarka državne uprave Ana Brnabić (4,3).

Inače, Vučić je polovinom prošlog meseca nagovestio da bi i pre preuzimanja funkcije mogao da objavi ime novog premijera, odnosno, rekao je da će „u narednih mesec dana“ objaviti odluku, uz opasku da se „krug suzio na dva-tri imena“.

Taj rok ističe ovih dana, a favoriti nisu pomogli javnosti u rešavanju ovog pitanja, jer su uglavnom okolišali kada im je postavljano pitanje o eventualnom imenovanju.

Tako je Dačić, često uz osmeh, odgovarao da „i da jeste, ne bi to javno rekao“, kao i da je „zadovoljan svojim radnim mestom“.

Selaković, čiji se povratak na političku scenu očekuje na nekoj od važnijih funkcija – bilo premijera, bilo kandidata za gradonačelnika Beograda, rekao je da „ne želi da se nameće, ali da bi mu bila čast da radi sa Vučićem“.

Bivši ministar pravde je na „političku pauzu“ ispraćen rečima Vučića da se njegov „mladi prijatelj Nikola vraća poslovima na fakultetu“, a sada kaže da svakako veruje u Vučićevu odluku i da bi on glas dao partijskom kolegi Milošu Vučeviću, gradonačelniku Novog Sada.

Ministarka Brnabić ima dobru reputaciju u javnosti, pa je mnogi zbog toga vide na mestu srpske premijerke, ali se ovih dana njeno ime spominje zbog navodne „kampanje SPC protiv imenovanja LGBT osobe na tu funkciju“.

Daleko iza navedene četvorke nalaze se Zorana Mihajlović (kvota 50) i Tomislav Nikolić (100).

Bliski saradnik premijera Vučića i ministar policije Nebojša Stefanović nije uvršten na objavljenoj kladioničarksoj „listi“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here