Home Beograd Šutanovac: Rano za priču o kandidatima za gradonačelnika

Šutanovac: Rano za priču o kandidatima za gradonačelnika

164
0
Dragan Šutanovac - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Predsednik DS Dragan Šutanovac najavljuje da će stranka vrlo brzo ponuditi program sa kojim će nastupiti na izborima u Beogradu.


Beograd — Predsednik DS Dragan Šutanovac najavljuje da će stranka vrlo brzo ponuditi program sa kojim će nastupiti na izborima u Beogradu.

Šutanovac, međutim, ističe da je rano za priču o kandidatima za gradonačelnika.

„Isuviše je rano govoriti o kandidatima za gradonačelnike. Meni će biti važno da postavimo jedan širok tim ljudi, širok spektar stručnjaka, koji mogu da rukovode Beogradom, jer je Beograd mnogo više od jednog čoveka ili jednog gradonačelnika“, rekao je Šutanovac za Tanjug.

Stranka u ovom trenutku, kako objašnjava, radi na programu za izbore u glavnom gradu, koji će se odnositi ne samo na infrastrukturu, nego i na jasnu socijalnu politiku i način na koji Beograd ponovo može da bude grad budućnosti.

Predsednika DS „ne opterećuje“ pitanje odnosa sa Sašom Jankovićem, kojeg su demokrate podržale na predsedničkim izborima.

Može, navodi, da sarađuje sa Sašom Jankovićem, sa kojim ima jako dobre i pozitivne odnose, ali će o eventualnoj saradnji sa njegovim pokretom, čije je osnivanje sam najavio, odlučivati stranački organi.

„Ne opterećujemo se drugim pokretima. U ovom trenutku se rukovodstvo bavi jačanjem naše infrastrukture“, rekao je Šutanovac, odgovarajući na pitanje gde je mesto DS danas na političkoj sceni i da li strahuju od mogućnosti da Janković prezume vodeću ulogu u opoziciji.

„Janković će morati da ponudi jasan program, i tada će se videti da li su konkurenti“, rekao je Ssutanovac i dodao da „izgradnja lidera na način na koji se to radi u Srbiji uvek dovodi u zabludu da jedan čovek može da rešava sve probleme“.

DS će, objašnjava, nastojati da napravi sinergiju sa svim pokretima, udruženjima i pojedincima koji žele da vide Srbiju kao razvijenu i modernu zemlju u kojoj od pristojnog rada može pristojno da se živi.

Navodeći da je DS uvek bila ili lider u opoziciji ili lider u vlasti, Šutanovac kaže, pozivajući se na nekoliko istraživanja, da rejting DS raste, ali, na žalost, ne u meri u kojoj bi voleo da raste.

„Kada neko kaže danas da je DS na 8,5 odsto, to je znatno bolje nego što je bilo, ali još uvek nedovoljno za promene u Srbiji“, rekao je Šutanovac i naveo se nastavlja rad na reorganizaciji stranke u kojoj se održavaju neposredni izbori u 60 odbora širom Srbije.

„Nakon toga ćemo raditi na tome da se promovišemo u Beogradu na pravi način i da se spremamo za eventualne parlamentarne izbore“, dodaje predsednik DS.

On ocenjuje da je veliki problem to što je ceo region ponovo postao neuralgična tačka u Evropi, ali i da Srbija ne treba da se meša u unutrašnje procese u Makedoniji.

Greše kaže, oni koji su pomislili da iz Srbije mogu da utiču na izborne procese u Crnoj Gori, a sada i u Makedoniji, jer to ni na koji način ne bi trebalo da rade oni koji su na vlasti.

„Ukoliko imaju svoje simpatije prema strankama sa kojima su u nekim sestrinskim odnosima to je nešto sasvim drugo, ali ako ministar spoljnih poslova, koji za sebe kaže da je socijalista, podržava neku konzervativnu vladu u Makedoniji, onda se postavlja pitanje – koji je interes i zbog čega to radi“, kaže Šutanovac.

Podseća da je SDSM Zorana Zaeva sestrinska stranka DS, te da su obe članice Partije evropskih socijalista, i da se u Evropi podržavaju, ali se DS ne meša u unutrašnje procese u Makedonije .

Teško da, ističe, procesi koji su započeti u Makedoniji mogu da se zaustave iz Srbije, ali mogu da se pokvare naši odnosi u dužem vremenskom periodu.

U ovom trenutku, kaže, situacija se stabilizovala jedino u Crnoj Gori, dok je loša i u Hrvatskoj…

„Sve to izuzetno iscrpljuje Srbiju imajući u vidu da u svim tim zemljama žive naši ljudi“, kaže Šutanovac.

Povodom slučaja Haradinaj i mera vlade, kaže da Srbija treba da povlači mudre poteze i da ne kvari odnose sa strateški važnim zemljama, kao što je Francuska ili bilo kojom drugom zemljom u kojoj je Haridanaj boravio, a nije čak ni priveden.

Smatra i da u ovom trenutku Srbija nema kapacitet i međunarodni uticaj da ostvari mnogućnost suđenja Haradinaju pred nacionalnim sudom, podsetivši i da je Haški tribinal nastao zato što je međunarodna zajednica smatrala da mi nemamo pravosudne kapacitete.

„Voleo bih da se Haradinaju sudi gde god. Ako budemo čekali da bude suđen samo u Srbiji, situacija je takva da očigledno za to neće biti snage, a onda će on biti slobodan čovek, što mislim da bez suđenja ne treba da bude“, kaže Šutanovac navodeći i mogućnost da se Haradinaju sudi pred Specijalnim sudom na KiM.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here