Home U fokusu Mali odlazi – hoće li biti prevremenih izbora?

Mali odlazi – hoće li biti prevremenih izbora?

114
0
Beograd - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Nije poznato hoće li Beograd na redovne ili prevremene izbore, ali kako saznaje B92, Siniša Mali će funkciju gradonačelnika na leto predati Andreji Mladenoviću.


Nije poznato hoće li Beograd na redovne ili prevremene izbore, ali kako saznaje B92, Siniša Mali će funkciju gradonačelnika na leto predati Andreji Mladenoviću.

Komentatori procenjuju kao vrlo verovatnu opciju da se izbori za gradsku skupštinu poklope s vanrednim parlamentarnim izborima.

Pre deset dana Mali je objavio da se neće kandidovati, juče i predsednik Vlade isto saopštio, a već od danas se Andreja Mladenović, lider Samostalnog DSS, sprema da iz svoje funkcije izbaci reč zamenik.

Kako saznajemo, Mladenović će tokom letnjih meseci sesti u prvu gradsku fotelju i upravljaće prestonicom do proleća i redovnih gradskih izbora, ili malo kraće ili još duže.

„Gradonačelnik u punom kapacitetu može da bude izabran i u okviru sadašnjeg sastava Skupštine Grada i to je logično, s tim što bi to prelazno rešenje, ako iskoristi šansu, mogao da bude i kandidat SNS“, kaže Cvijetin Milivojević.

To je samo jedna od opcija. Komentatori ističu da se predugo čekalo na potvrdu da Siniša Mali nije adut naprednjaka za Beograd, jer je Vučić takvo nešto odavno najavio. Sada se samo postavlja pitanje kada će Beograđani glasati i da li će s njima glasati i ostatak Srbije.

„Ovo je direktna najava da se u SNS već ozbiljno pripremaju za izbore i da im pridaju veliki značaj, posredno ovo je najava da mi možemo da očekujemo gradske izbore i pre zakonskog roka, ali je posredna najava da ne možemo isključiti raspisivanje parlamentarnih izbora“, navodi Bojan Klačar.

Milivojević dodaje da je jedini način da SNS poveća svoje šanse na izborima za Skupštinu Beograda da istovremeno budu održani još neki izbori.

„Tu bi Vučić svojom harizmom povećao šanse SNS, a to su vanredni parlamentarni izbori. To je logika i procenjuje da će to biti mnogo pre marta“, navodi.

Pokušali smo da saznamo kako i kada će tačno gradska skupština odlučivati o Siniši Malom, ali predsednik parlamenta Nikola Nikodijević nije odgovarao na poruke i pozive, dok nam je gradski menadžer Goran Vesić poručio da on nije sagovornik za tu temu.

Demokrate u smeni gradonačelnika vide pokušaj da se smiri, kako kažu, ogromno nezadovoljstvo u glavnom gradu.

Izvor: www.b92.nez

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here