Home Izbori Vučić: Nisam rekao da ću biti predsednik vazalne države

Vučić: Nisam rekao da ću biti predsednik vazalne države

113
0
Vučić Aleksandar - Srbija izbori
Foto: RTS/ Tanjug

Jasno je da je francuski sud doneo političku odluku i sve nakon toga, i pozivanje ambasadora da se vrati u Srbiju i obustava službenih putovanja u naredna tri meseca u tu zemlju – moje su odluke, rekao je premijer Srbije. Vodio sam računa o interesima zemlje, ne dam da bilo ko gazi obraz srpskog naroda, poručuje Aleksandar Vučić.

Jasno je da je francuski sud doneo političku odluku i sve nakon toga, i pozivanje ambasadora da se vrati u Srbiju i obustava službenih putovanja u naredna tri meseca u tu zemlju – moje su odluke, rekao je premijer Srbije. Vodio sam računa o interesima zemlje, ne dam da bilo ko gazi obraz srpskog naroda, poručuje Aleksandar Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić je odbacio kritike zbog svih mera koje je Vlada naložila posle neizručenja Ramuša Haradinaja Srbiji, i podsetio da je uoči izbora rekao da će voditi politiku suverene, slobodne i nezavisne zemlje.

„Nisam rekao da ću biti predsednik vazalne države, niti kolonije“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u „Kolubari“ povodom primedaba zbog naloga da se, pored ostalog, obustave službena putovanja u Francusku na tri meseca.

Kako kaže, učinio je to da zaštiti dostojanstvo građana i države, a ni to, kao ni uručenje protestne note, nije ništa strašno.

Diplomatski odnosi nisu prekinuti, a Francuska bi to učinila i zbog mnogo manjeg razloga, primetio je.

Veruje, međutim, da bi bio mnogo dugačak red, „do Drine“, kada bi stali svi oni koji su spremni „drugima da služe“, da kažu da su „uvek drugi u pravu“…

„Jasno je da je francuski sud doneo političku odluku i sve nakon toga, i pozivanje ambasadora da se vrati u Srbiju i obustava službenih putovanja u naredna tri meseca u tu zemlju, moje su odluke“, rekao je.

Primetio je da zbog tih odluka ne treba optuživati Vladu, ali je izrazio i uverenje da će narod razumeti zašto je tako postupio.

„Nemamo nikakvu odluku o tome, treba kriviti mene, ne Vladu, moja je odluka i za povlačenje ambasadora i za protestnu notu i siguran sam da će se ljudi saglasiti“, rekao je Vučić dodajući da je i odluka o obustavi putovanja njegova.

Kako je primetio, ne odgovara za to nikome od političara, te zapitao: „A zašto ste onda glasali za mene, nisam rekao da ću biti predsednik vazalne države, niti kolonije, da ću dati srpski obraz svakome jer ću biti kritikovan u nekim novinama, našim ili zapadnim?“

„Umesto izvinjenja – ništa“

Podsetivši da je u Srbiji ubijen francuski državljanin Bris Taton, te da je svako normalan time bio zgrožen, a da su Francuzi imali poverenja u naše pravosuđe i u tom slučaju, Vučić je zapitao zašto u slučaju Haradinaja tog poverenja najednom nema.

„A zamislite da smo mi rekli da neće odgovarati niko za to jedno ubistvo, a oni su sada pustili čoveka koji treba da odgovora za ubistvo desetine ljudi.“

„Umesto da dobijemo izvinjenje, nema ništa, i ničim ne ugrožavamo Srbiju, ne prekidamo odnose, samo kažem da ne treba da idete na službeni put u narednih 90 dana“, naveo je Vučić.

„Šta, da kažem hvala što vam je sud nezavisan?“, upitao je, podsetivši da su se branili procedurama, što su, kaže, izmišljotine.

„Nemojte da izmišljate i obmanjujete nezavisno pravosuđe, a odluka politička“, rekao je Vučić, dodajući i da je kasnije saznao da je odluka doneta posle angažovanja Čeri Bler, što, valjda, treba da znači da je advokat podmitio francuski sud, te da smo možda mi mogli da ga podmitimo.

Kako je rekao, šta god da je uradio, nikad ništa ne valja, a njegov je odgovor, kako je naveo: Baš me briga za primedbe, štitim interese Srbije, zato sam izabran i zato nisam prekidao odnose s Francuskom, to jeste razlog, a oni bi to sigurno učinili i za mnogo manji razlog…

„Vodio sam računa o interesima zemlje, ne dam da bilo ko gazi obraz srpskog naroda i zato sam izabran za predsednika. A boriću se uvek za slobodnu, nezavisnu i suverenu državu Srbiju, i kraj priče. I to dok me ne sruši neka obojena revolucija, a cena je da ću imati čist obraz i čuvaću Srbiju dokle mogu, šta me briga šta ko kaže.“

„Tužilaštvo i sudstvo su nezavisni“

Premijer Vučić je rekao da su tužilaštvo i sudstvo u Srbiji nezavisni organi i da on ne može da utiče na to da se kazne oni koji su 5. oktobra 2000. godine učestvovali u paljenju Skupštine Srbije.

Mislim, dodao je, da, inače, treba da budemo okrenuti budućnosti, da se što više radi, a ne da se bavimo onim što je bilo pre 17 ili 25 godina.

Na pitanje novinara prilikom obilaska „Kolubare“ kako komentariše to što OEBS, NATO, SAD i EU traže od Makedonije da hitno kazni sve koji su upali u Sobranje i zašto ne prihvati savet svojih saradnika i ministra Aleksandra Vulina da se kazne svi koji su 5. oktobra palili Skupštinu, Vučić je rekao da se ne meša u rad tužilaštva.

„Evo, ministar Vulin dobacuje da nije moj najbliži saradnik, ali, šalu na stranu, pozvao me Aleksandar (Vulin) i to rekao. Odmah sam video oduševljenje kod dela Srpske napredne stranke (SNS), a kod dela – nisam“, rekao je Vučić.

On je u šali rekao da mu je Vulin upravo dobacio i da su i neki članovi aktuelne vlade učestvovali u tome.

Vučić je naglasio da su sudovi u Srbiji mnogo više nezavisni, „nezavisniji“ nego u mnogim zemljama EU „koje nam sole pamet o tome“.

Dodao je da je njegovo mišljenje da treba da budemo okrenuti budućnosti, odnosno kako da se što više radi i poveća proizvodnja, uglja, struje… a ne da se bavimo onim što je bilo pre 17 ili 25 godina.

„Ne mešamo se u odnose u Makedoniji“

Vučić je izjavio da se Srbija ne meša u unutrašnje odnose u Makedoniji, da je važno da sve bude mirno i da je za to zamolio sve aktere, jer je stabilnost na Balkanu najvažnija.

Vučić je, odgovarajući na pitanja u vezi sa događajima u Mekodoniji i da li Srbija priznaje izbor Džaferija za predsednika Sobranja, rekao da je „na nama da vodimo računa o Srbiji i da su nam važni mir i stabilnost“, a ne da se „mešamo u njihove unutrašnje političke prilike“.

Premijer je napomenuo da je Makedonija glasala i za Kosovo u Unesku, da je samoproglašeno Kosovo priznala, ali, podvukao je, tamo živi nama prijateljski narod, koji volimo i poštujemo.

Kako je rekao, Srbija se u to ne meša, na onima koji žive u Makedoniji je da se dogovore, a da želi sve najbolje Amerikancima i Evropljanima u njihovim nastojanjima, pregovorima…

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here