Home Izbori Predsednik dobio najviše poklona, Grad Beograd nijedan

Predsednik dobio najviše poklona, Grad Beograd nijedan

110
0
Republika Srbija - Srbija izbori
Foto: N1

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je Кatalog poklona koje su primili nosioci javnih funkcija za prethodnu kalendarsku godinu, a da Grad Beograd nije prijavio da je primio i jedan protokolarni i prigodan poklon, saopštila je danas ta agencija.

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je Кatalog poklona koje su primili nosioci javnih funkcija za prethodnu kalendarsku godinu, a da Grad Beograd nije prijavio da je primio i jedan protokolarni i prigodan poklon, saopštila je danas ta agencija.

Najviše poklona prijavili su Generalni sekretarijat predsednika Republike, Vlada Srbije, Narodna skupština, kao i ministarstva odbrane, trgovine, turizma i telekomunikacija, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Vlada Vojvodine.

Na lokalnom nivou najviše poklona prijavili su Novi Sad, Užice i Кragujevac, navodi se u saopštenju.

„Najčešći pokloni su: knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića. Najveći broj poklona su protokolarni pokloni“, navela je Agencija.

Napominje se i da je Kalendar poklona za prethodnu kalendrasku godinu objavljen, iako je zakonski rok za njegovo objavljivanje 1. jun. 2017. godine.

„Iznenadjuje činjenica da Grad Beograd nije prijavio da je primio i jedan protokolarni i prigodan poklon, uprkos tome što je Agencija u novembru 2016. održala obuku gradskim funkcionerima kada im je posebno ukazala na obavezu prijave“, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je i da će detaljna statistička analiza Кataloga poklona biti objavljena 1. juna 2017. godine.

Zašto je bitan katalog poklona?

Značaj vodjenja i objavljivanja kataloga poklona je u povećanju transparentnosti u obavljanju javnih funkcija, jer su, na taj način, podaci o poklonima funkcionerima i sa njima povezanim licima, iz kojih može proizlaziti sukob interesa, dostupni kontroli javnosti, podseća se u saopštenju.

Agencija do podataka o poklonima dolazi na osnovu evidencija koje dobija od samih organa i zato je dobrodošlo i aktivno učešće javnosti, „ukoliko ima saznanja o tome da je neki funkcioner primio poklon, a da o tome ne postoji podatak u Кatalogu poklona“.

„Poklon“ je novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi s vršenjem javne funkcije.

„Protokolarni poklon“ je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, medjunarodne organizacije ili stranog pravnog lica koji je primljen prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

„Prigodni poklon“ je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here