Home Izbori Hitna sednica Vlade nakon oslobađanja Haradinaja

Hitna sednica Vlade nakon oslobađanja Haradinaja

105
0
Vlada Republike Srbije - Srbija izbori
Foto: N1

Beograd — Vlada Srbije će održati posebnu, vanrednu sednicu u 11h povodom odluke francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja, koga Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Kako je najavljeno, izjava neće biti, a nakon sednice Vlade biće objavljeno saopštenje.

Apelacioni sud u francuskom Kolmaru, nakon nekoliko odlaganja konačne odluke, odbio je zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, sada lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here