Home Izbori Milisavljević: Da sam vlast razgovarao bih sa studentima

Milisavljević: Da sam vlast razgovarao bih sa studentima

89
0
Dušan Milisavljević - Srbija izbori
Foto: Kurir

Doktor Dušan Milisavljević postao je narodni poslanik Demokratske stranke umesto Bojana Pajtića, koji je podneo ostavku zbog podrške studentskim protestima. Milisavljević kaže da će studenti u njemu imati podršku za zahteve koje su izneli, a da vlast sa druge strane, ako ima pameti, treba da razmisli o onome što mladi traže.

Doktor Dušan Milisavljević postao je narodni poslanik Demokratske stranke umesto Bojana Pajtića, koji je podneo ostavku zbog podrške studentskim protestima. Milisavljević kaže da će studenti u njemu imati podršku za zahteve koje su izneli, a da vlast sa druge strane, ako ima pameti, treba da razmisli o onome što mladi traže.

„Ulazim u Skupštinu da predstavljam građane, a što se tiče studenata imaće podršku u meni za zahteve koji su izneli“, rekao je Milisavljević gostujući u Novom danu.

Kao jedan od svojih prvih poteza u svojstvu poslanika on navodi pokretanje inicijative za usvajanje Aleksinog zakona, koji je već jednom bio u Skupštinskoj proceduri.

„Zvao sam Aleksine roditelje, razgovarao sam sa njima i zvanično sam se ponudio da sa njima potpišem predlog zakona i da se on nađe u skupštinskoj proceduri. Taj zakon je nastao iz bola jedne porodice i njihove želje da se spreči nasilje koje se dešava svakog dana u školama u Srbiji“, rekao je Milisavljević.

Kaže da je prošlim ministru prosvete, Srđanu Verbiću, predlagao da prvi školski čas 1. septembra bude Aleksin čas na kojem će se decom razgovarati o problemu vršnjačkog nasilja. Milisavljević kaže da bi to bio prvi korak dobre volje u pravcu usvajanja zakona i da je bilo naznaka da bi to moglo da se desi, ali su se onda desili parlamentarni izbori i došlo je do promene ministra.

„Promenio se ministar, a sa novim nisam imao kontakte“, rekao je Milisavljević u Novom danu.

On ističe da vršnjačko nasilje nije tema za političko prepucavanje, kao što nisu ni nasilje nad ženama i sliče socijalne teme.

„U prošlom sazivu parlamenta sam sa ženskim autonomnim centrom zagovarao mere privremenog udaljavanja nasilnika iz porodice, a sada se ta zakonska rešenja usvajaju“, podseća poslanik DS.

„Protest studenata dobra stvar“
Gost Novog dana protest studenata i mladih vidi kao nešto lepo što se desilo u poslednjih 20 godina i dodaje da se dugo pitao zašto mladi ne protestuju.

„Ako smo bogati u nečemu, to su ti mladi, pametni ljudi. Ja da sam neka vlast, razgovarao bih sa njima, pomogao bih da im olakšamo da nađu posao“, kaže Milisavljević, koji je i profesor na Medicinskom fakultetu.

Naglašava da na studijama može da vidi u klasi ko će biti najbolji u svom budućem poslu i pita zašto tim najboljim studentima ne bi garantovali da će odmah dobiti asistentku poziciju na fakultetu i posao u kliničkim centrima.

„Zašto da oni leče građane Evropske unije, a ne naše građane“, pita Milisavljević i dodaje: „U svim gradovima da se svi ti najbolji mladi ljudi primaju po konkursu i da zapošljavamo najbolju decu“.

„Zdravstvo slika države“

Govoreći o situaciji u zdravstvu, gost Novog kaže da ono oslikava lošu ekonomsku situaciju države i da je velika greška Demorkatske stranke bila što je resore zdravstva i obrazovanja prepuštala koalicionim partnerima, dok je za sebe zadržavala takozvana ministarstva sile.

Zdravstvo nam je solindo urušeno i nemoguće je da tokom noći čarobnim štapićem nešto uradite. To vide i građani, rekao je Milisavljević i dodao da se dugo jako malo ulagalo, a da se sada pokazuju neke naznake ulaganja.

On podseća da je u Nišu skoro završen novi klinički centar koji se finansira iz evropskog kredita.

To je nacionalno dobro i jedan početak pravljenja nove situacije u sektoru zdravstva. Mnogi političari i mnoge vlade zdravstvo vide kao trošak. Zdravstvo je prioritet, nema reforme društva i nijedan kapital neće doći u zemlju ako imate bolesnu naciju, a građani Srbije spadaju u bolesnije narode, ističe Milisavljević.

Kada je u pitanju korupcija u zdravstvu, on kaže da postoje lekari za koje se može reći da umesto belih nose crne mantile i ističe da je to nedopustivo.

Većina radi humani posao za male novce. Treba da damo primere dobrog rada, a da sankcionišemo i javno žigošemo one koji traže novac, koji koriste tuđu bolest da steknu protivpravnu dobit, izričit je poslanik DS.

Saradnja sa Jankovićem

Demokratska stranka podržala je na predsedničkim izborima Sašu Jankovića, za kog Milisavljević kaže da je jako dobar profesionalac, a odluku stranke da podrži Jankovića vidi kao dobru.

Upitan o budućoj saradnji pokreta koji će Janković formirati i DS-a, Milisavljević kaže da će to pokazati vreme i dodaje da veruje da opozicija treba da bude u jednoj koloni, a da se sujete među liderima stranaka prevaziđu.

Dobro je što je Janković bio na glavnom odboru DS i zahvalio se na podršci. Mi delimo iste vrednosti i zato smo ga podržali. Podržali smo ga za izbore, ne za pravljenje pokreta. Nastavlja se saradnja i to je dobro, a kakav će biti odnos videćemo u budućnosti.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here