Home Predsednički izbori Ponavljanje predsedničkih izbora: Do 16h glasalo 23,9 odsto

Ponavljanje predsedničkih izbora: Do 16h glasalo 23,9 odsto

97
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Na tri biračka mesta u Novom Sadu, Leskovcu i Trsteniku, na kojima se ponavlja glasanje za predsednika Srbije, do 16 časova na glasanje je izašlo ukupno 23,9 procenta građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Ukupan broj birača koji može da glasa na ova tri biračkih mesta je 3.148.

Do 16 časova na glasanje u Novom Sadu (BM 178) izašla su 310 birača od ukupno 2.273 upisanih u birački spisak, u Trsteniku (BM 62) 254 od ukupno 650 a u Leskovcu (BM 75) 188 od ukupno 225 upisana birača.

Na biračkom mestu u Leskovcu zabeležen je jedan slučaj glasanje umesto druge osobe dok je ispred biračkog mesta u Novom Sadu primećeno vozilo u kojem su osobe vodile evidenciju o građanima koji su izašli da glasaju.

CRTA je navela da je otvaranje tih biračkih mesta proteklo u skladu sa propisanim procedurama.

„Biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme, glasačka kutija bila je prazna pre nego što je zapečaćena i kontrolni listić je ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja. Sva biračka mesta su organizovana u skladu sa propisanim procedurama“, navodi se u saopštenju.

Glasanje na tim mestima ponovlja se na osnovu presuda Upravnog suda koji je prihvatio žalbe birača čije je prigovore Republička izborna komisija ranije odbila.

Na predsedničkim izborima 2. aprila najviše glasova je dobio kandidat vladajuće koalicije i aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić za koga je, na osnovu 99,98 odsto obradjenih biračkih mesta, glasalo 2.012.341 gradjana sa pravom glasa ili 55,07 odsto izašlih birača.

Konačne rezultate izbora Republička izborna komisija treba da objavi najkasnije 96 časova od zatvaranja biračkih mesta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here