Home Izbori Politico: EU najveći gubitnik srpskih izbora

Politico: EU najveći gubitnik srpskih izbora

95
0
zastave-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Evropska unija bi trebalo da se zabrine za budućnost Srbije kao kandidata za članstvo, imajući u vidu veliki pad podrške gradjana evropskim integracijama od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, ocenio je politički analitičar Srdjan Cvijić za Politiko.

Evropska unija bi trebalo da se zabrine za budućnost Srbije kao kandidata za članstvo, imajući u vidu veliki pad podrške gradjana evropskim integracijama od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, ocenio je politički analitičar Srdjan Cvijić za Politiko.

„Uprkos toplim čestitkama lidera EU Aleksandru Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima, Brisel bi trebalo da bude zabrinut za budućnost ovog kandidata za članstvo u bloku“, napisao je Cvijić u autorskom tekstu „EU je najveći gubitnik izbora u Srbiji“, objavljenom danas u evropskom izdanju američkog portala Politiko.

Cvijić podseća da je 2012. godine, kada je Vučićeva partija došla na vlast zahvaljujući obećanju članstva u EU, gotovo 70 odsto gradjana želelo da se pridruži Uniji.

Danas ankete pokazuju da je podrška evropskim integracijama pala na 43 odsto, a da je 35 odsto gradjana protiv ulaska u EU, navodi Cvijić, dodajući da niko od predsedničkih kandidata nije u svojoj kampanji obećavao članstvo u Uniji.

Evropski zvaničnici, navodi se u tekstu, i dalje računaju na Vučića da vodi Srbiju ka Zapadu, ali raste njihova zabrinutost zbog njegovog „udvaranja“ Kremlju.

„Moskva je obećala da pokloni Beogradu šest ratnih aviona MIG-29 i zbirku tenkova i izvidjačkih vozila. Pokloni ruskog predsednika Vladimira Putina uvek dolaze uz odredjenu cenu. U ovom slučaju, samo još ne znamo koja je cena“, napisao je Cvijić, politički analitičar u Institutu za evropsku politiku Fondacije Otvoreno društvo.

Prema njegovom mišljenju, evropski lideri i dalje u Vučiću vide stabilnog partnera i možda nekog ko konačno može da pristane na nezavisnost Kosova.

Lideri EU ipak, upozorava Cvijić, moraju pažljivije da pogledaju izborne rezultate, koji pokazuju da je opozicija u Beogradu i nekim drugim velikim gradovima osvojila više glasova od Vučića, što je, kako kaže, „upadljivo s obzirom na sve veću autoritarnu vlast nad zemljom i njenim medijima“.

„Njegova partija varljivog imena Srpska napredna stranka dominirala je televizijskim prostorom, zauzimajući 58 odsto vremena u izbornim programima, u poredjenju sa drugoplasiranim kandidatom Sašom Jankovićem koji je dobio samo sedam odsto. Ako se uključi izveštavanje o aktivnostima Vučića kao premijera, on je monopolizovao neverovatnih 92 odsto srpskog nacionalnog televizijskog programa posvećenog politici“, navodi se.

Ipak, uprkos velikim prednostima u izbornoj trci, SNS nije uspela da poveća bazu podrške, koja stagnira na manje od dva miliona od oko 6,7 miliona registrovanih birača i naprednjaci bi lako mogli da izgube na lokalnim izborima u Beogradu sledećeg maja, ocenjuje se u tekstu i ;podseća da je neuspeh u glavnom gradu Srbije bio početak kraja Slobodana Miloševića.

Cvijić ukazuje i na to da je milion Srba izabralo da ode iz zemlje pre nego da živi u autokratiji i da je samo jedan odsto Srba u inostranstvu glasalo na izborima za predsedika.

Gotovo polovina birača u Srbiji uopšte nije glasala, a od onih koji su izašli na birališta gotovo 10 odsto je glasalo za Ljubišu Preletačevića Belog.

„Brisel bi trebalo da obrati pažnju na nezadovoljne“, kaže autor, podsećajući da je dan posle izbora spontano organizovan antivladin protest hiljada studenata koji „cene slobodu, transparentnost i vladavinu prava“ i koji još hoće da udju u EU i suprotstave se „autokratiji koju uvodi Vučić“.

Cvijić ocenjuje da podržavanjem „Vučićevog brenda politike (proevropsko tržište, antievropski principi)“ lideri EU rizikuju dodatno udaljavanje pristalica Unije u Srbiji, odnosno utiču na smanjivanje preostalih 43 odsto podrške pridruživanju i jačanje onih koji to ne žele.

Umesto toga, dodao je, Unija treba da vrši pritisak na Vučića da smanji kontrolu pravosudja, medija i civilnog društva i da dozvoli istrage netransparentnih ugovora kao što je ugovor o izgradnji Beograda na vodi.

„Ako podrška EU u Srbiji nastavi da opada, Brisel neće imati nikoga drugog da krivi osim sebe“, napisao je Cvijić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here