Home Izbori Pavićević: Ovakvi protesti ne mogu da se proizvedu zaverom

Pavićević: Ovakvi protesti ne mogu da se proizvedu zaverom

112
0
Borka Pavićević - Srbija izbori
Foto: N1

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je u Novom danu televizije N1, da ne veruje da iko stoji iza građanskih protesta posle predsedničkih izbora, jer takva eksplozija nezadovoljstva ne može da se proizvede zaverom.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je u Novom danu televizije N1, da ne veruje da iko stoji iza građanskih protesta posle predsedničkih izbora, jer takva eksplozija nezadovoljstva ne može da se proizvede zaverom.

U više gradova širom Srbije već četiri dana održavaju se protesti građana nezadovoljnih načinom pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Na protestima učestvuju mahom studenti, ali nemaju formalnog organizatora, zbog čega se u javnosti često postavlja pitanje ko stoji iza njih.

Borka Pavićević kaže da se takav protest “ne može napraviti”. “Tu vrstu protesta ili otpora, ne može da napravi niko, to može da se napravi tako što ljudi osećaju, veruju, imaju znanje, uvid… To je sigurno najvažniji događaj kod nas. Značaj pobune, protesta – znači život, ljudskost, angažman. Imamo veliku, zadivljujuću, ozbiljnu političnost mladih ljudi, i to je dar”, ocenjuje ona.

Pavićević je upozorila da postoji jedna floskula koja traje, a to je da svako ko se pobuni neko mora da stoji iza toga. “Ne stoji niko iza toga. Oni potiču iz siromaštva, otuđenja partija, otuđenosti iz pravog društvenog života. To je jedan (protest) iznutrašnji, odozdo, od stanovništva, to se diglo odozdo”, navela je ona.

Kaže da je dok je gledala mlade ljude kako od Vlade Srbije idu prema Slaviji, imala utisak da će oni da idu, da idu, i na kraju da odu. “Oni su slobodni i hoće da budu srećni”, ističe gošća Novog dana.

Borka Pavićević saglasna je sa zahtevima protesta, jer kako kaže, sa predsedničkim izborima nešto nije bilo u redu. Podseća na to da u periodu pred izbore nije radio parlament, koji bi trebalo da bude vrhunac demokratije u jednoj državi, da je Aleksandar Vučić vodio kampanju sa mesta predsednika Vlade, koristeći se svim resursima države, te da je postojao veliki pritisak propagande, gde nijedna druga strana nije mogla da dođe do izražaja.

Protesti, prema njenim rečima, pokazuju da je očigledno da demokratski princip traži i neke druge forme života, jer je partijsko upravljanje izdalo demokratiju.

“Ovo je sve skupa prodor kroz teroju zavere. ‘Drugi su krivi’, ‘Neko nam podmeće’, ‘Sorosevci’ – ništa od svega toga nije tačno. Ne bi mogla da bude ovakva eksplozija da je to proizvedeno zaverom. To je glupo i dosadno više! Propaganda se pretvara u antipropagandu. Kako ne razumeju da postoji granica da se stvaranje negativnih junaka pretvori u navijanje za propagandom stvorene negativne junake”, istakla je Pavićević, ocenivši i da izjave Vučića da su protesti znak demokratije pokazuju da je i on to počeo da shvata.

Borka Pavićević je rekla i da Zorana Đinđića danas nema jer nije imao konsenzus o reformama, a duboke prmene se ne izvode nasilnički. “Tu je razlika između zornog i mrtvozornog. Između života i smrti. Žao mi je ako ne može neko to da oseti”, navela je ona.

Komentarišući burne reakcije na Deklaraciju o zajedničkom jeziku, Pavićević je rekla da živimo u vremenu gde očigledne stvari izazivaju najviše buke baš zbog toga što su realne. “To jednačenje etniciteta sa državnošću je i dovelo do raspada. To odjekne kao prozivka, upad stvarnosti u ideologiju. Raskid sa ideologijama izazava traume kod onih koji u ime takve ideologije drže građane u posedu”, poručila je Borka Pavićević.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here