Home Izbori Svetski mediji o rezultatima izbora: Bez iznenađenja

Svetski mediji o rezultatima izbora: Bez iznenađenja

96
0
Rezultati izbora - Srbija izbori
Foto: N1

Pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima nije bila iznenađenje u vodećim zemljama sveta. Tamošnji mediji jedinstveni su u oceni da je ishod izbora očekivan, ali i da bi zbog tolike vlasti u rukama jednog čoveka trebalo biti pažljiv.

Pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima nije bila iznenađenje u vodećim zemljama sveta. Tamošnji mediji jedinstveni su u oceni da je ishod izbora očekivan, ali i da bi zbog tolike vlasti u rukama jednog čoveka trebalo biti pažljiv.

Na Zapadnom Balkanu ništa novo. Ako je suditi po izveštajima svetskih medija u Srbiji se samo dogodila rokada. Zemlja će, procene su, posle predsedničkih izbora ostati na evropskom kursu, ali i nastaviti prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom.

U tome su saglasni nemački listovi Bild i Frankfurter algemajne cajtung koji očekuju i da će Aleksandar Vučić sada ojačati ustavnu ulogu predsednika. Zvaničnom Berlinu tako nešto, veruje se, neće smetati:

„Berlin podržava Vučića ne zato što mu je mnogo stalo do demokratske Srbije i zato što je Vučić lep i pametan već zato što im isporučuje ono što je za njih najvažnije. To su pregovori sa Kosovom koji se, koliko toliko, pomeraju napred. Zatim, Vučić im je dao neoliberalne zakone o radu koji omogućavaju nemačkim investitorima da se ponašaju u Srbiji onako kako se ne bi ponašali kod kuće i onda je iskrsla ta izbeglička kriza, kao apsolutna tema broj jedan, tu je Vučić bio najbolji đak Angele Merkel, jer je bio otvoren kad je ona bila otvorena, stegao kad je ona stegla“, kaže Nemanja Rujević, novinar Dojče velea.

Bečki Standard piše da se može očekivati da Vučić i kao predsednik ostane premijer u senci i da preko svoje stranke u rukama zadrži sve konce vlasti. Isto navodi i američki Njujork tajms, prema kojem će Vučić za svog naslednika izabrati poslušnika i tako nastavi da kontroliše institucije.

Mediji u Velikoj Britaniji uglavnom su konstatovali da je Vučić ubedljivo pobedio i tako potvrdio svoju dominaciju: „Naravno prenose i kritike i mišljenja pojedinih da su mediji u Srbiji pod njegovom apsolutnom kontrolom, kao i da će učvrstiti vlast i prenose upozorenje EU da bude pažljiv sa tim kako će toliku vlast da iskoristi“, ocenjuje Danica Ilić, novinarka.

Italijanska Republika smatra da se, upravo zbog Vučićeve pobede, može reći da Srbija nije razočarala Evropu, dok se francuski Figaro pita se da li novi predsednik Srbije zapravo pokazuje dva lica, jedno uverljivo u inostranstvu i drugo mračnije u zemlji.

Kakvo god bilo, Mond zaključuje da se Vučić jednostavno nametnuo kao čovek moćniji nego ijedan drugi na vlasti posle Slobodana Miloševića.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here