Home Izbori Radulović: Kao predsednik bih prvo otišao u BiH

Radulović: Kao predsednik bih prvo otišao u BiH

69
0
Saša Radulović - Srbija izbori
Foto: N1

Kandidat za predsednika Srbije i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da bi mu region bio prioritet u diplomatskim odnosima kada bi bio izabran za predsednika i da bi prvo otišao u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini.

„Posle toga otišao bih u Hrvatsku i druge zemlje u regionu. Prioritet treba da budu dobri odnosi u regionu i tu treba prvo da baziramo svoju politiku“, rekao je Radulović u predizbornom intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da svetsku politiku treba prepustiti velikim silama. „Srbije je mala zemlja i da mislimo da se mi tu nešto pitamo zaista je krajnje naivno i samo je još jedna od manipulacija kojom se bavi sadašnji predsednik Vlade (Aleksandra Vučič)“, naveo je Radulović.

On je ocenio da je skorašnja Vučićeva poseta Nemačkoj pa zatim najavljena poseta Rusiji čista zloupotreba pozicije predsednika Vlade, gde pokušava da dobije marketinšku podršku od velikih sila.

„A ono što nas istorija uči je kada dobijate tu marketinšku podršku da iza toga ima nešto što morate da platite. Na žalost, taj deo ne znamo, ali saznaćemo nakon što pobedim Vučića na ovim izborima“, rekao je Radulović.

On je naveo da je posao predsednika države i političara u Srbiji da razvijaju dobre odnose sa celim svetom, ali da uvek treba da imaju na umu da u politici kao i ekonomiji ne postoje prijateljstva već isključivo interesi. „Kazati da neka velika sila radi nešto jer je to u interesu Srbije krajnje naivno i mi bismo tu lekciju morali da naučimo“, istakao je Radulović.

Upitan o pregovorima Beograda i Prištine i koliko je njegov stav u saglasju sa onim što radi Vlada Srbije on je kazao da „mi, ustvari, pojma nemamo šta radi Vlada po tom pitanju“.

„Mi nemamo pojma šta radi Vlada. Ono što se potpisuje pod Briselskim sporazumima je toliko neodređeno i široko može da se tumači, a šta je Vučić obećao mimo toga to mi ne znamo“, kazao je Radulović.

Ono čime će se, kako je naveo, baviti kao predsednik Republike je poštovanje svih međunarodnih ugovora, zaštitom interesa građana Srbije i insistiranjem na imovinskim pravima, ne samo fizičkih lica i crkve, nego i pravnih lica.

Kao primer zaštite pravnih lica naveo je Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča i podsetio da je napisao pismo Evropskoj uniji i svim zemljama članicama u kome je naveo da se preko Trepče ugrožavaju zapravo akcionarska imovinska prava.

On je kazao da bi kao predsednik insistirao na suštinskoj autonomiji na Kosovu, a ne na kako je naveo „onom udruženju građana koja se zove Zajednica srpskih opština“.

Radulović je kazao da se nesposobna partokratija i u Beogradu i u Prištini praktično koristi dizanjem tenzija ne bi li prikrili da nemaju nikakva rešenja za probleme građana.

Govoreći o saradnji Srbije sa NATO, on je kazao da Srbija ne treba da ulazi u vojne saveze.

On smatra i da o tako velikim državnim pitanja uvek treba da se održi referendum i da se o njima građani izjasne.

Po njegovim rečima, Srbija je mala zemlja i treba da sarađuje sa svim zemljama i Rusijom i SAD i EU, ali osnovna stvar je da se dobro vodi politika i radi ono što je u interesu Srbije.

On je kazao da bi kao vrhovni komandant vojske radio na tome da se unapredi ugled vojske i istakao da je to je jedina institucija sistema koja je manje ili više uspela da sačuva integritet za sve ovo vreme.

„Kao vrhovni komadant gledao bih da se najbolji oficiri unapređuju, da vojska bude uzor celom društvu onako kako je bila u ne tako davnoj našoj istoriji“, kazao je Radulović.

On je rekao i da će ukoliko pobedi na predsedničkim izborima prvo otpustiti premijera Srbije Aleksandra Vučića sa mesta šefa koordinatora svih službi bezbednosti.

Radulović je kazao i da će kada pobedi na predsedničkim izborima pasti Vlada Srbije, te da će biti novi parlametrani izbori na kojima će, kako je ocenio, pokret Dosta je bilo, pobediti.

Kao ključne stvari koje će učiniti na početku predsedničkog mandata on je naveo ukidanje subvencija, ukidanje partijskog zapošljavanja, vraćanje plata i penzija, smanjivanje poreza i doprinosa, donošenje zakona o preklu imovine i uvođenje potpune transparentnosti.

„Praktično uvešćemo red u državi“, naglasio je Radulović.

On je ocenio da predstojeći izbori nisu samo predsednički, već izbori za promenu celokupnog sistema.

„Građani treba da znaju da je ovo prilika da se promeni sve i da Srbija konačno prodiše i postane ono što je uvek trebala da bude. Ona jeste bogata zemlja, ali treba da je uredimo tako da ima dobra sistem koji će biti dobar za sve njene građane“, istakao je Radulović.

Kako je dodao, Srbiji je potreban sistem, a ne vođa i ovi izbori su odlična prilika da se vrati država građanima.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here