Home Izbori Popović: Nadam se da Srbija nikada neće postati članica EU

Popović: Nadam se da Srbija nikada neće postati članica EU

72
0
Aleksandar Popović - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Predsednički kandidat DSS Aleksandar Popović izjavio je da će ako bude izabran nastojati da do kraja mandata Srbija postane politički neutralna zemlja.

Osim toga, on je naveo i da namerava da raskine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da sklopi bilateralne sporazume sa EU i državama koje su njene članice.

U predizbornom intervjuu agenciji Beta Popović je naveo da će građani Srbije „neuporedivo bolje živeti“ kada se prekine „besmislena politika evropskih integracija“ i da će, kada bude izabran za predsednika, njegov prvi formalan potez biti da izmesti zastave EU iz zgrade Predsedništva Srbije.

„Srbija nije član EU i ja se nadam da nikada neće biti“, rekao je Popović i dodao da su za zastavu Srbije ljudi ginuli, a da za tu „besmislenu plavu zastavu sa žutim zvezdicama niko ne zna šta znači“.

Popović je naveo da će inicirati razgovore o raskidanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i o tome kako razgovore o Kosovu i Metohiji vratiti u okvire Saveta bezbednosti UN.

On je dodao i da njegov stav o Kosovu i Metohiji nije usklađen sa stavom aktuelne Vlade Srbije, jer je potpisivanjem Briselskog sporazuma Srbija „izbrisala gumicom“ prisustvo države u Pokrajini, a tamošnje Srbe ostavila „na milost i nemilost Hašimu Tačiju“.

„Potreban je povratak srpskih institucija na Kosovu. Potrebno je na svakom mestu jasno iskazivanje politike da se ne slažemo sa politikom zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. republike Kosovo. Nije dovoljno to reći samo Crnoj Gori i Makedoniji, kao što to radi ministar Ivica Dačić, nego i UAE i Turskoj“, kazao je Popović.

Prema njegovom mišljenju, kroz povratak institucija Srbije na Kosovo i ekonomsko osnaživanje zaštitili bi se i Srbi na Kosovu.

Govoreći o svom programu Popović je rekao da u njemu postoje četiri ključne tačke – borba za slobodu, državu, obnovu i borba za pravdu.

„Sloboda od NATO pakta, od diktature Brisela i briselskih komesara, sloboda od upravljanja stranih ambasadora Srbijom i sloboda od straha za izrečenu javnu reč, da svako ima pravo da unutar demokratskog dijaloga kaže šta misli bez straha za svoju egzistenciju i egzistenciju porodice. To uključuje i pravo na slobodu govora novinara“, kazao je on i dodao da su novinari danas u Srbiji preplašeni.

Kako je rekao, borba za pravo, između ostalog, uključuje i to da svako dete ima pravo na besplatno školovanje, dok se pojam borbe za obnovu u njegovom programu odnosi i na privredu i na demografiju.

Govoreći o Vojsci Srbije, Popović je rekao da je obavezni vojni rok važno pitanje i da je o tome potrebna ozbiljna stručna rasprava s obzirom da su kapaciteti Srbije i kada je reč o kasarnama i broju oficira znatno smanjeni u odnosu na vreme kada je vojni rok bio obavezan.

Kada je reč o saradnji Srbije sa NATO, Popović je ocenio da je nivo saradnje postignut članstvom u Partnerstvo za mir više nego dovoljan i da je to ;granica koja je „solidna i poželjna“.

„Sve mimo toga je preterivanje i iskorak iz vojne neutralnosti“, naveo je on.

Popović je rekao da bi za razliku od aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost redovno zakazivao sednice tog tela – jednom u tri meseca.

„Nikolić ga je sazivao u proseku jednom godišnje. Izmestio bih odlučivanje iz Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koji je čudno telo, u Savet za nacionalnu bezbednost. I naravno, tu bi moj glas bio jednak kao i glasovi svih drugih“, naveo je on.

Govoreći o spoljnoj politici i diplomatiji Popović je rekao da „život nije crno-beo“ i da je Njujork važan za Srbiju.

„Njujork a ne Vašington je važna tačka jer će se u Njujorku u UN, ja se nadam, dugo rešavati jedno važno pitanje za nas. Biće potrebno dugo vremena da vratimo ;pregovore o Kosovu i Metohiji“, rekao je Popović i dodao da je Peking „važna uporišna tačka“, zbog stalnog glasa Kine i prava veta u Savetu bezbednosti UN, zbog kineskih ekonomski interesa u Evropi.

„Za nas su važni i Moskva čiji se interesi i borba za multicentrični svet poklapaju sa našim…Moskovska politika nam ostavlja pravnu slobodu, briselska i vašingtonska ne…Nama je bitna i svaka druga prestonica ili ozbiljan centar okolnih zemalja i zemalja u kojima žive Srbi u dijaspori i svaka druga tačka u kojoj možemo da ostvarimo politički ili ekonomski centar“, kazao je Popović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here