Home Izbori REM zabranio Vučićev spot

REM zabranio Vučićev spot

70
0
Aleksandar Vučić - Srbija izbori
Foto: N1/ Youtube printscreen

Savet Regulatornog tela za elektronske medije naložio je u petak medijima da u roku od 24 sata obustave emitovanje predizbornog spota u kome se uzvikuje „Vučiću pederu“. Kako je objavljeno na sajtu REM-a, spot je zabranjen jer krši Zakon o oglašavanju kojim se precizira da „oglasna poruka ne sme da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim“.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije naložio je u petak medijima da u roku od 24 sata obustave emitovanje predizbornog spota u kome se uzvikuje „Vučiću pederu“.

Kako je objavljeno na sajtu REM-a, spot je zabranjen jer krši Zakon o oglašavanju kojim se precizira da „oglasna poruka ne sme da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim“.

Po navodima REM-a, spot predsedničkog kandidata zabranjen je bez obzira što je u konkretnom slučaju skandiranje potpuno individualizovano.

REM je naveo da je na osnovu reakcija jednog broja nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT populacije, utvrdio da se u predizbornom spotu predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića na samom kraju spota u šest navrata čuje uzvikivanje sa stadiona: „Vučiću, pederu!“.

Kako je precizirano, takvim sadržajem je povređena odredba člana 6. stav 3. Zakona o oglašavanju.

U spotu, posetioci kafića nazdravljaju i kažu: „U to ime!“, u pozadini se čuju sporni uzvici, dok predsednički kandidat uz osmeh odmahuje glavom, a gosti u kafiću uzvikuju „Eee!“.

Pružaocima medijskih usluga se zato nalaže da u roku od 24 sata obustave emitovanje navedenog spota, a svako dalje emitovanje predstavlja osnov za izricanje mera u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, piše u saopštenju REM-a.

Pritužbe REM-u podnela je organizacija „Da se zna“, 3. marta zbog emitovanja spota na Jutjub kanalu SNS-a, a 13. marta zbog emitovanja spota istog dana u 8.45 na RTS 1.

SNS: Skandalozna odluka, ali ćemo je poštovati

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je skandaloznom odluku REM-a da o zabrani emitovanja predizbornog spota predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića u kome se čuju povici „Vučiću pederu“, ali je najavila da će je poštovati.

„Smatramo da je ta odluka skandalozna i da pokazuje da i dalje u REM-u sede oni koji podržavaju bivši dosovski režim po svaku cenu. Isto tako kao i danas, zabranili su spot Srpske napredne stranke 2012. godine“, piše u saopštenju SNS.

Kako se dodaje, „očigledno je da postoji pravilo“ među članovima REM-a da se zabrane svi spotove SNS, koji po oceni te stranke „jedini nisu prljavi i negativni“, a da, pritom, one koji su deo prljave kampanje, neće ni da pogledaju“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here