Home Izbori RIK odbio kandidaturu Predraga Vučetića

RIK odbio kandidaturu Predraga Vučetića

80
0
Republička izborna komisija - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Tanja Valič

Republička izborna komisija odbila je da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na izborima za predsednika Srbije. Vučetića je predložila Grupa građana „Bela lađa – Kapetan Vuč@ić“. Kako se navodi u obrazloženju, on nije priložio nijedan validan potpis, odnosno izjavu podrške birača. Prigovor RIK-u na ovo rešenje može da se podnese u naredna 24 sata. Ta Grupa građana i Vučetić podneli su krivične prijave Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu 8. marta i Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu 10. marta zbog „sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja“ i „povrede prava kandidovanja“.


Republička izborna komisija odbila je da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na izborima za predsednika Srbije. Vučetića je predložila Grupa građana „Bela lađa – Kapetan Vuč@ić“.

Kako se navodi u obrazloženju, on nije priložio nijedan validan potpis, odnosno izjavu podrške birača. Prigovor RIK-u na ovo rešenje može da se podnese u naredna 24 sata.

Ta Grupa građana i Vučetić podneli su krivične prijave Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu 8. marta i Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu 10. marta zbog „sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja“ i „povrede prava kandidovanja“.

Oni smatraju da je on bio onemogućen da overi prikupljene potpise birača i time „postavljen u diskriminisan i neravnopravan položaj u odnosu na ostale kandidate, a birači sprečeni u ostvarivanju prava da biraju“.

RIK je 13. marta Grupi građana „Bela lađa – Kapetan Vuč@ić“ dao rok od 48 sati da ispravi nedostatak i podnese pravno validne potpise birača.

Za predstojeće izbore RIK je proglasio 11 kandidata: kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kandidata grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Sašu Jankovića, kandidata Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Zatim kandidata grupe građana „Moramo bolje“ Vuka Jeremića, kandidata Dveri Boška Obradovića, kandidata pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića i kandidata Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića.

Kandidati su i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović u ime Grupe građana „Za zdravu Srbiju“, Miroslav Parović ispred Narodnog slobodarskog pokreta, Nenad Čanak ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine i Luka Maksimović, zvani „Ljubiša Preletačević – Beli“, koga je predložila grupa građana „Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako“.

Usvojena odluka o formiranju 161 radnog tela
Republička izborna komisija Srbije usvojila je odluku o formiranju 161 radnog tela RIK pri lokalnim samoupravama za aprilske predsedničke izbore, a naknadno treba da bude odlučeno o još pet članova tih radnih tela koje stranke treba kasnije da dostave.

Odbijen je prigovor Vladimira Gvozdenovića na Uputstvo o sprovođenju izbora u kojem se ukazuje da prema važećim pravilima, ako dođe do naknadne ispravke prvog primerka zapisnika o radu biračkog odbora koji se nalazi u RIK-u, građani s tog biračkog mesta i predlagači predsedničkih kandidata o tome ne znaju ništa i nemaju mogućnost da saznaju za ispravku do momenta objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kako je rečeno, to znači da ako ima naknadnih izmena u sadržaju zapisnika, nosioci izbornih lista više ne poseduju kopiju prvobitnih zapisnika. Ovaj prigovor je odbijen kao neblagovremen, a predstavnica tima Saše Janovića, Vesna Rakić Vodinelić, zatražila je autentično tumačenje tog člana Uputstva o radu RIK ili njegovu izmenu.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević obećao je da ništa neće ostati nerazjašnjeno i da će to biti naknadno razmotreno.

Nije ni uzet u razmatranje zahtev predstavnika pokreta Dosta je bilo Vojina Biljića da potpredsednica RIK Željka Radeta bude udaljena sa sednice, jer joj je ponovo zazvonio mobilni telefon, što nije bilo prvi put u ovom sazivu RIK-a, što je izazvalo negodovanje. Pojedini članova RIK su tražili da Radeta bude udaljena sa sednice, smatrajući da ona korišćenjem mobilnog telefona tokom zasedanja izražava nepoštovanje RIK.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here