Home Izbori Drašković: Prikriveni kandidat partije ne može u Agenciju

Drašković: Prikriveni kandidat partije ne može u Agenciju

69
0
Agencija za borbu protiv korupcije - Srbija izbori
Foto: N1

Konkurs za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije propao je, između ostalog, i zato što je kandidatkinja koja je dobila najviše glasova povezana sa Srpskom naprednom strankom, kaže u izjavi za Peščanik jedan od dva člana Odbora Agencije Božo Drašković koji je glasao protiv. Najviše glasova tada dobila je Ljiljana Blagojević, gradska pravobraniteljka i nekadašnja pomoćnica ministra Nikole Selakovića. Drašković tvrdi da se na sednici na kojoj je se razgovaralo sa tadašnjim kandidatima desila neuobičajena stvar jer su pojedini članovi Odbora Agencije, pre nego što je završen razgovor sa svim kandidatima, istakli da je njihov favorit upravo Ljiljana Blagojević.


Konkurs za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije propao je, između ostalog, i zato što je kandidatkinja koja je dobila najviše glasova povezana sa Srpskom naprednom strankom, kaže u izjavi za Peščanik jedan od dva člana Odbora Agencije Božo Drašković koji je glasao protiv.

Najviše glasova tada dobila je Ljiljana Blagojević, gradska pravobraniteljka i nekadašnja pomoćnica ministra Nikole Selakovića.

Drašković tvrdi da se na sednici na kojoj je se razgovaralo sa tadašnjim kandidatima desila neuobičajena stvar jer su pojedini članovi Odbora Agencije, pre nego što je završen razgovor sa svim kandidatima, istakli da je njihov favorit upravo Ljiljana Blagojević.

“Rekao sam da nije korektno da se pre završetka intervjua sa svim kandidatima favorizuje bilo ko i da se na taj način prejudicira i vrši uticaj na druge članove Odbora“, ističe on.

Objašnjava da je na tom razgovoru kandidate pitao da li su sada ili su bili članovi neke partije i ako više nisu kada su i na koji način iz nje istupili. Kaže i da je uvek napominjao da ne moraju da mu kažu ime partije.

Ljiljana Blagojević se prijavila i na novi konkurs za direktora Agencije koji je raspisan u februaru. Konačna odluka bi trebalo da bude doneta na sednici Odbora 22. marta, a Božo Drašković kaže da je već rekao da neće glasati za kandidata za kojeg ni prošli put nije dao svoj glas.
“Prvi kandidat sa kojim smo razgovarali je vrlo otvoreno rekao: ja sam član političke partije i rekao je da je član SNS-a iako sam ja rekao da nije bitno da kaže iz koje je partije. Rekao je i da će, ako bude izabran, istupiti iz stranke. Drugi kandidati su rekli da nisu i mi nemamo mehanizam da to proverimo”, kaže on za Peščanik i dodaje da je kandidatkinja Ljiljana Blagojević rekla da je bila članica SNS-a.

Prema rečima Draškovića, Blagojevićeva im je saopštila da je članica SNS-a bila do 16. decembra prošle godine kada je predložena za sudiju Ustavnog suda. Kada tu nije prošla, ona se kandidovala za direktorku Agencije za borbu protiv korupcije.

Nakon razgovora sa kandidatima, na sledećoj sednici Odbora je trebalo da bude izabran neko od njih. Svi članovi Odbora, sem advokata Zorana Vujičića i Draškovića, prema njegovim rečima su bili za to da se Ljiljana Blagojević izabere za novu direktorku.

“Kada je došao red na mene, rekao sam da neki kandidati uopšte ne mogu biti uzeti u razmatranje, jer su doskoro bili članovi partije, a to je u suprotnosti sa pozicijom Agencije kao nezavisnog tela. Naprosto ne možete imati poverenje građana ako ste do juče bili član ma koje partije ili pokreta”, rekao je Drašković za Peščanik.

Prema njegovim rečima, sporno je bilo i to što je Blagojević dugo studirala i imala prosek 6,51. “Ako neko kaže da je bio u ekonomskim i socijalnim uslovima koji su mu otežavali studiranje, onda mogu da razumem dužinu studiranja i niži prosek. Ali ako ne istakne tu dimenziju, onda imam stav da neko ko ima nizak prosek i dugo je studirao ne može imati prioritet u odnosu na nekoga ko je kraće studirao sa boljim prosekom.”

Tokom svih krugova glasanja, prema njegovim rečima, Ljiljana Blagojević je dobijala četiri glasa a konkurs je propao.

Nakon što je objavljeno da je konkurs propao, premijer Srbije i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je to prokomentarisao tokom svog gostovanja na RTS-u.

U kontekstu predstojećih predsedničkih izbora i finansiranja kampanja svojih protivkandidata, Vučić je rekao da oni “nemaju pravo da troše ovolike pare a da ih niko ne pita ni odakle pare ni kako” i da “namerno neko nije hteo da izabere direktora Agencije za borbu protiv korupcije da ne bi mogli da ih pitaju… Nego smo dobili četiri glasa umesto pet glasova koliko je trebalo za izbor, zato što bi ih neko pitao odakle vam te pare”, rekao je Vučić.

Božo Drašković kaže da nije dozvoljeno da predsednik partije ili njen visoki funkcioner na taj način govori o nezavisnim institucijama i da bi eventualne dokaze za to što govori trebalo da uputi Agenciji.

Dodaje da nije namerno sprečavao izbor direktora nego da je smatrao da je to zapravo prikriveni kandidat političke partije i da, dok je on član Odbora, principijelno ne može dati svoj glas tom ili bilo kom takvom kandidatu.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here