Home Izbori „Notari nas bojkotovali, odustajem, a imam 17.200 potpisa“

„Notari nas bojkotovali, odustajem, a imam 17.200 potpisa“

90
0
Danijela Sremac - Srbija izbori
Foto: B92

Danijela Sremac je objavila da je odustala od kandidature na predsedničkim izborima u Srbiji zbog „nedemokratskog procesa kandidature“.

Ona je u saopštenju navela da nije uspela da „overi“ 17.200 potpisa podrške za kandidaturu.

„Zahvaljujem se svim volonterima i podržavaocima moje kandidature za pPedsednika Srbije koji su uz veliki optimizam i želju za bolju budućnost Srbije ulagali sve što su mogli da bi se moja kandidatura omogućila na narednim izborima. Međutim, žao mi je da zbog krajnje nedemokratskog i nekorektnog procesa kandidature koji nameće nepotrebne barijere i krši elementarna ljudska prava građana Srbije, nije nam bilo omogućeno da noterizujemo potpise od više od 17,200 podržavaoca koji si iskazali želju da me kandiduju. Nama nije omogućen ravnopravan i demokratski pristup kandidaturi za koju je Republička izborna komisija odgovorna jer su nas notari većinom bojkotovali i partija koja je skupljala potpise za moju kandidaturu imala je prvi pristup javnim beležnicima tek u četvrtak i to kod 4 notara koja su samo pristali da rade tri sata, a neki su tek pristali u subotu dan pre predavanja kandidature, što je bilo kasno“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Danijela Sremac navodi da su volonteri svedočili „masovnom kršenju pravila za kandidaturu koju je postavila Republička izborna komisija“.

„Notari su vršili drugačije procedure prema drugim kandidatima. Po predatim kandidaturama prvih tri vodećih partija jasno se pokazuje da nije moguće izpoštovati toliki broj notarizacija u tom vremenskom periodu bez kršenje pravila RIKa. Procedura nametnuta od strane postojeće vlasti jasno pokazuje da je sam postupak kandidature krajnje nedemokratski i duboko zadire u kršenje osnovnih ljutskih prava. Naime, notarizacija potpisa od strane 162 javna beležnika bila je u službi partije na vlasti i pojedinaca koja je ona favorizovala, tako da je jedna partija prikupljala potpise za nekoliko kandidata i samim tim unapred odredila izborni rezultat. Moji pokušaji ovih tri meseca da se kandidujem za Predsednika Srbije dali su mi vrlo dobro iskustvo iz prve ruke kako funkcioniše politički proces u Srbiji. Žao mi je da sam prinuđena da obavestim javnost da u mom slučaju, kao vodeći borac za srpski glas i pravo govora u Americi gde mi je bila pružena prilika da prisustvujem na više od 250 glavnih televizijskih programa gde sam nastupala u duelima i kritikovala Bila Klintona i pogrešne politike prema Balkanu, danas u mojoj Srbiji, gde sam rođena, nije mi data prilika u glavnim medijima da makar prenesem moju viziju kako pomoći srpskom narodu da napreduje. Zahvalna sam svim drugim nezavisnim medijima na kojima sam bila intervjuisana“, dodaje se u saopštenju.

Danijela Sremac je navela da će na konferenciji za medije u Beogradu u sredu 15. marta izneti „iskustva tokom kandidature“, kao i da će se obratiti srpskoj dijaspori širom sveta kao i postojećoj američkoj administraciji, Kongresu, Senatu i institucijama za spoljnu politiku u Vašingtonu.

„Ovim američkim institucijama takođe planiramo da predstavimo zahtev za reparaciju štete koju je NATO naneo Srbiji i pomoć narodu Srbije u zdravstvenim i svim drugim potrebama“, zaključuje se.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here