Home Izbori Kako sprečiti „bugarski voz”

Kako sprečiti „bugarski voz”

212
0
Ilustracija Novica Kocić - Srbija izbori
Foto: Politika

Šta opozicija zamera članu 91. Uputstva za sprovođenje predsedničkih izbora, koje je donela Republička izborna komisija

Koga su zmije ujedale, taj se i miševa plaši, prokomentarisao je Vladimir Gajić, član stalnog sastava Republičke izborne komisije (RIK), kritike koje se iz dela opozicije mogu čuti u vezi s načinom na koji će se posle glasanja ispravljati takozvane logičko-računske greške u zapisnicima biračkih odbora.

Gajić time izražava razumevanje za bojazan opozicije da bi član 91. Uputstva za sprovođenje predsedničkih izbora mogao da posluži za „pokrivanje” nekih nepravilnosti tokom izbornog dana, ali ukazuje da je suština u tome da se ovim reguliše ispravljanje očiglednih omaški koje ne utiču na rezultat glasanja.

Ovakvo rešenje utvrđeno je na predlog informatičara, a ne pravnika iz RIK-a, kaže za naš list ovaj advokat, koji je u pravnom timu predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

U skladu s dosadašnjom praksom, Republički zavod za statistiku (RZS), na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje mu dostavlja RIK, obavlja statističku obradu podataka o rezultatima izbora. U članu 91. navodi se da, ako u zapisniku postoje „logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje ne utiču na utvrđivanje rezultata izbora”, koordinator RIK-a je ovlašćen da, u saradnji s predstavnicima RZS, u sedištu RIK-a, izvrši i parafira ispravku tih omaški. U pet tačaka (vidi okvir) dato je koje su to situacije u zapisniku koje se smatraju lakim greškama, pa RIK ne mora u plenumu da se bavi njima.

Boris Tadić, lider SDS-a, koji je podržao kandidaturu Vuka Jeremića, nedavno je kritikovao usvajanje ovog uputstva, navodeći, pored ostalog, da je uključivanje predstavnika RZS-a u tumačenje spornih ili nelogičnih elemenata iz zapisnika s biračkih mesta „presedan koji nije u saglasnosti sa zakonom”. Time će, po njemu, biti omogućeno ljudima koji nisu članovi RIK-a da učestvuju u tumačenju i odlučivanju o izbornim rezultatima. I Nikola Jovanović, portparol Jeremićevog izbornog tima, smatra da nije normalno da koordinator RIK-a i predstavnik RZS-a prepravljaju zapisnike.

Ali ovo nije novost u našoj izbornoj praksi. Novost je, zapravo, što je prvi put uputstvom RIK-a precizirano u kojim se situacijama to sme raditi na ovaj način.

Ovaj segment izbornog procesa došao je pod lupu javnosti, političkih aktera i posmatrača izbora na prošlogodišnjim vanrednim parlamentarnim izborima, kad je opozicija optužila vlast za krađu glasova, između ostalog i navodnim prepravljanjem zapisnika. Mnogo sadržajniju analizu ovog problema, međutim, dao je pre pet godina DSS, potkrepljujući svoju tezu da je bilo osmišljene krađe glasova na izborima 6. maja 2012. DSS je, pored ostalog, dao pregled kakve su se sve greške pojavljivale u zapisnicima o radu biračkih odbora, potkrepljujući ih primerima s konkretnih biračkih mesta, uz navođenje šta je sve prolazilo kao logičko-računska greška. Ipak, više od njihove analize u sećanju iz tog perioda ostalo je ono istresanje vreća s glasačkim listićima u izvedbi Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Jedna od organizacija „izašlih” iz DSS-a, Državotvorni pokret Srbije (DPS) Slobodana Samardžića, verovatno se dobro seća tih dana, a sada u saopštenju navodi da se usvojenim uputstvom, konkretno članom 91, „na direktan način omogućava prekrajanje izbornih rezultata i prikrivanje viška listića na biračkim mestima”.

„Umesto da se u slučaju nepravilnosti na spornim biračkim mestima, u prostorijama RIK-a izvrši ponovno brojanje glasačkih listića, sravni stanje i ukoliko ima viška listića izbori ponište, pomenutim Uputstvom biće legalizovan takozvani bugarski voz”, ukazuje DPS i najavljuje pokretanje postupka protiv RIK-a pred nadležnim sudom.

Šta na ovakve primedbe kaže predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević nismo mogli da čujemo, ali Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK-a u proširenom sastavu (u ime predlagača kandidata Saše Jankovića), u suštini se slaže s ocenom Samardžićevog pokreta. Tačnije, na prve tri tačke člana 91. nema primedbi i kaže da je to praksa koja postoji dosta dugo, ne samo od prošlih izbora, i te tri tačke su formulisane na isti način na koji je praksa formirana. Sporne su, kaže za „Politiku”, druge dve tačke.

Prema tački 4, u najkraćem, u slučaju sporne situacije moglo bi se zaključiti da je neko izneo određeni broj glasačkih listića s biračkog mesta. Ako se to desi, ističe ona, onda se na neki način može smatrati da se ovom odredbom prelazi preko onoga što se kolokvijalno zove „bugarski voz”. I prema tački 5 mogla bi da se legalizuje situacija da je neko ubacio neki glas, pa je nastao višak, ili izneo, pa je manjak. Slučajeve koji se tretiraju ovim dvema tačkama, po njenom mišljenju, ne bi trebalo da rešavaju samo koordinator RIK-a i neko iz RZS-a, nego neposredno RIK u plenumu.

„U prve tri tačke očito je reč o logičko-računskim greškama koje su posledica očigledne omaške, a u ove druge dve – ne mora da znači. Odnosno, po pravilu neće biti očigledna omaška, nego nekakav, moguće je, krupniji previd, pa čak i manipulacija”, smatra Vesna Rakić Vodinelić.

Pošto je Uputstvo usvojio RIK u stalnom sastavu, ona će, kaže, čim bude imala priliku, ukazati na problem koji postoji s ovim članom i predložiti da se o takvim slučajevima odlučuje u plenumu, na sednicama RIK-a.

Šta su „očigledne omaške” u zapisnicima

Ako u zapisniku o radu biračkog odbora:

1) nije upisan broj ukupno upisanih birača;

2) upisan broj ukupno upisanih birača manji je od broja birača upisanih u izvod iz biračkog spiska i od broja birača koji su glasali, a svi ostali rezultati glasanja su logičko-računski ispravni;

3) nije upisan broj važećih glasačkih listića, a zbir broja nevažećih glasačkih listića i broja glasova koje je pojedinačno dobio svaki kandidat za predsednika Republike je jednak broju glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji;

4) nije upisan broj nevažećih glasačkih listića, a zbir broja glasova koje je pojedinačno dobio svaki kandidat za predsednika Republike je jednak ili manji od broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji;

5) broj primljenih glasačkih listića nije jednak zbiru neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su izašli na izbore, a svi ostali rezultati glasanja su logičko-računski ispravni.

Izvor: www.politika.rs / autor: Biljana Baković

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here