Home Izbori Ilić: Umesto Vučića – marioneta, možda premijer bude Dačić

Ilić: Umesto Vučića – marioneta, možda premijer bude Dačić

139
0
Saša Ilić . Srbija izbori
Foto: N1

Pisac Saša Ilić kaže, ukoliko Vučić bude izabran za šefa države, da će on biti i predsednik Vlade, a da će u toj fotelji samo biti marioneta. Ilić navodi da to može da bude Dačić, i da će njemu biti dobro i sa tim. Komentarišući to što nije dodeljena nagrada Draganu Velikiću, ocenjuje – iz straha da se ne ponovi prošlogodišnji „Filip David“. Ivica Dačić i SPS pružili su punu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Boris Tadić je za Danas rekao da je Dačić je talac Vučićevih fioka.“Dačić je spretan političar koji je i sa Vučićem i Tadićem spretno igrao košarku“, ocenio je Ilić gostujući u Novom danu. Sadržaji iz fioka tog vremena („Tadićevog“) prebačeni su u fioke Vučića, kaže pisac i dodaje da lider SDS verovatno i sam to zna.

Pisac Saša Ilić kaže, ukoliko Vučić bude izabran za šefa države, da će on biti i predsednik Vlade, a da će u toj fotelji samo biti marioneta. Ilić navodi da to može da bude Dačić, i da će njemu biti dobro i sa tim. Komentarišući to što nije dodeljena nagrada Draganu Velikiću, ocenjuje – iz straha da se ne ponovi prošlogodišnji „Filip David“.

Ivica Dačić i SPS pružili su punu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Boris Tadić je za Danas rekao da je Dačić je talac Vučićevih fioka.

„Dačić je spretan političar koji je i sa Vučićem i Tadićem spretno igrao košarku“, ocenio je Ilić gostujući u Novom danu.

Sadržaji iz fioka tog vremena („Tadićevog“) prebačeni su u fioke Vučića, kaže pisac i dodaje da lider SDS verovatno i sam to zna.

Budući da ovog puta nije izvučena priča o tajnoj, skrivenoj kameri, moguće da je sklopljen dobar dogovor između Vučića i Dačića, navodi.

Komentarišući opoziciju, kaže da ovakva kakva je ne može da ima jednog kandidata. „Logično je da se Tadić opredelio za Vuka Jeremića koji je na desnom centru i sa kojim je godinama sarađivao… Ne možete stati iza onog kandidata koji ne odgovara vašem ideološkom, političkom profilu“, naveo je.

Kako je ocenio, stranka Borisa Tadića ne pripada levom centru, već ide desno. Dodao je da je Tadić svojevremeno pomerio čitav DS udesno.

Predsednica parlamenta Maja Gojković juče je stavila zasedanje skupštine „na pauzu“ dok se ne završe predsednički izbori. Danas je saopštila da je moguće, u slučaju da se dogodi nešto hitno, da se održi i „neka vanredna sednica“.

Međutim, skupština još nije usvojila ostavku Saše Jankovića na mesto ombudsmana. Upitana šta će s tim biti, rekla je: „Na njemu je da razmišlja o tome, a on i odavno nije zaštitnik građana“.

Komentarišući to, Ilić ocenjuje da će se vrh vlasti truditi da što više oteža put Saši Jankoviću. „Mislim da je to opstrukcija odozgo, a suspendovanje parlamenta je van pameti“, dodaje.

Mogućnost da, prisustvom na televiziji (tokom skupštinskih sednica), opozicija kaže nešto u vreme kampanje – ni to ne može da se dozvoli, naveo je.

Opozicija ima pristup tek nekolicini medija, kaže. Ilić dodaje da je to što se, na primer, događa u Kragujevcu, tokom tragedije u Tehničko-remontnom zavodu, pokazuje do čega je dovela onako obavljena privatizacija medija. Lokalni mediji su privatizovani i stavljeni pod kontrolu i sada smo oslonjeni na medije iz Beograda, kaže o izveštavanju o tom slučaju. „Mi smo u gluvoj sobi i očekujemo jedino preko društvenih mreža da saznamo da li su ljudi zabrinuti“. Dodaje da je i opozicija kriva za takvo stanje medija na lokalu, jer se nije oglasila povodom takvih privatizacija.

List Danas u današnjem izdanju piše da Vučić hoće miting na Kosovu. Na pitanje da li tu želju mogu da prate i konkretni problemi na terenu, Ilić kaže da su bezbednosne komplikacije već ukalkulisane, jer je želja da se napravi takav miting verovatno velika.

Ilić navodi da je primetna „kosovizacija diskursa premijera Vučića“ u poslednjih šest meseci. Osvrćući se na voz za Kosovsku Mitrovicu, kaže: „Nije tačno da je Marko Đurić osmislio te poruke i takav voz, to ide iz vrha vlasti“.

O predsedniku Vlade: I posle Vučića – Vučić
Govoreći o kampanji, koja zvanično počinje danas, a uveliko je u toku, kaže da je primetio da SNS pravi podružnice. Međutim, kako dodaje, za razliku od ostalih u kampanji „to kod njih ostaje, jer su oni stalno u kampanji“. Vučić 16 sati dnevno kad radi, sve je to investirano u kampanju, naveo je.

Na pitanje ko će biti premijer posle Vučića, ako pobedi na izborima za predsednika, kaže da će to biti – Vučić.

„Funkcija predsednika Vlade će pripasti Aleksandru Vučiću, to je evidentno… Pitanje je samo ko će biti marioneta u toj fotelji – taj neko neće biti predsednik Vlade, on će samo vršiti dužnost predsednika Vlade, ali će sva vlast biti koncentrisana na drugom mestu, predsedničkom, ako pobedi Vučić“, rekao je.

Ilić kaže da to može da bude Dačić, i da će njemu biti dobro i sa tim.

Dodaje i da je u prethodnoj, Dačićevoj Vladi, najmoćniji čovek, takođe, bio Vučić, tadašnji „prvi potpredsednik Vlade“. Primetio je da se apozicija „prvi potpredsednik Vlade“ izgubila čim je Vučić postao predsednik Vlade.

„SNS je, mislim, očišćen do temelja, tu niko ne sme da se pobuni… Subordinacija je jasna, to je jedna militaristička organizacija kad govorimo o subordinaciji“, rekao je komentarišući stanje u toj stranci. U prilog tome je naveo da je sin predsednika Nikolića, Radomir, stao iza kandidature Vučića, bez pogovora.

Na pitanje šta misli šta je bila tema razgovora Nikolića i Vučića, a u vezi s kandidaturama, kaže da je to bilo verovatno kako obezbediti kadrove oko njega, porodicu, nekretnine i samog Tomislava Nikolića.

Na pisanje Blica da postoji mogućnost da DJB podrži Ljubišu Preletačevića Belog iz Mladenovca, kaže da misli da je to malo verovatno. „Mislim da DJB želi da izađe sa svojim kandidatom, oni su legalisti u Koštuničinim maniru, čekaju skupštinu stranke, iako kampanja traje, oni će u subotu izaći sa tom informacoijom, što je van pameti“, kaže.

Dodaje da nije isključeno da kandidat DJB bude i lider pokreta Saša Radulović.

O Velikiću: Da se ne bi desio Filip David kao prošle godine
Nakon pojavljivanja na početnoj konvenciji podrške Saši Jankoviću, pevaču Vladi Georgievu je otkazan koncert, a pisvu Draganu Velikiću nije dodeljena nagrada za najčitaniju knjigu godine.

Naime, Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zabranila je koncert Vlade Georgieva.

Upitan da to prokomentariše, Ilić kaže: „Ako je suspendovan parlament u toku predsedničke kampanje, ovo su sitnice koje prate čitav taj pokret – da se ukine održavanje tog koncerta, ukoliko je politički bekgraund“.

Govoreći o drugom slučaju, kada je otkazana dodela nagrade za najčitaniju knjigu Narodne biblioteke Srbije, i to bez obrazloženja, Ilić kaže da je takvu nagradu jako teško ukinuti. „Prava adresa za to pitanje je Vlajkovićeva 3 i Nemanjina 11 , samo oni mogu dekretom da je ukinu, objašnjenje za to treba tražiti od ministra prosvete“, rekao je.

Saša Ilić je mišljenja da se to, zapravo, dogodilo zbog prošlogodišnje dodele, kad je pisac Filip David javno istupio i ogradio se od prisustva Tomislava Nikolića.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here