Home Izbori Janković odgovara na pitanja LSV o NATO, Vojvodini, Kosovu

Janković odgovara na pitanja LSV o NATO, Vojvodini, Kosovu

119
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: Pixsell/ Srđan Ilić

Budući predsednički kandidat Saša Janković podržava Briselski dijalog, smatra da o eventualnom ulasku Srbije u NATO moraju da odluče građani na referendumu, a da je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima nužno rešenje. Ovo su samo neki od odgovara Jankovića na pitanja koja mu je postavila Liga socijaldemokrata Vojvodine. Nedopustiv je način na koji premijer Aleksandar Vučić vodi Briselski dijalog jer ga doživljava kao privatnu stvar kojom ucenjuje međunarodnu zajednicu na štetu građana Srbije i posebno Srba na teritoriji Kosova, naveo je Janković u svom odgovoru. „Preko svojih tabloidnih medija on iz Beograda stvara atmosferu konflikta, gotovo rata sa kosovskim Albancima, za šta cenu plaćaju svojim položajem Srbi na Kosovu, posebno oni u enklavama, pa se onda u Briselu predstavlja kao garant i jedina prepreka sukobu koji sam potpiruje“, rekao je Janković.

Budući predsednički kandidat Saša Janković podržava Briselski dijalog, smatra da o eventualnom ulasku Srbije u NATO moraju da odluče građani na referendumu, a da je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima nužno rešenje. Ovo su samo neki od odgovara Jankovića na pitanja koja mu je postavila Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Nedopustiv je način na koji premijer Aleksandar Vučić vodi Briselski dijalog jer ga doživljava kao privatnu stvar kojom ucenjuje međunarodnu zajednicu na štetu građana Srbije i posebno Srba na teritoriji Kosova, naveo je Janković u svom odgovoru.

„Preko svojih tabloidnih medija on iz Beograda stvara atmosferu konflikta, gotovo rata sa kosovskim Albancima, za šta cenu plaćaju svojim položajem Srbi na Kosovu, posebno oni u enklavama, pa se onda u Briselu predstavlja kao garant i jedina prepreka sukobu koji sam potpiruje“, rekao je Janković.

Dodao je da Vučić istovremeno prihvata sve što se od njega traži u pregovorima Beograda i Prištine, kako bi zadržao podršku pojedinih zapadnih centara moći. Janković ističe da za vreme ljudi iz Vučićevog okruženja s ljudima bliskim vlastima iz Prištine sklapaju unosne tajne poslovne dogovore.

Analiza, referendum, pa NATO

O pitanju eventualnog članstva Srbije u NATO, Janković je u odgovoru LSV rekao da bi se bolje osećao kao predsednik države koja je partner, ali ne i član NATO.

„Odluka o članstvu Srbije u NATO, ili bilo kom drugom vojnom savezu, mora da bude doneta posle objektivne stručne i državne analize šta bi to članstvo donelo Srbiji ne samo danas, već za pet, 10 ili 20 godina. Emotivne i druge razloge moramo da uzmemo u obzir, ali odluku moramo da donesemo za budućnost, ne prošlost, jer odlučujemo o tome da li ćemo da budemo, a ne da li smo bili članovi NATO“, rekao je Janković.

Dodao je da nikakva konačna odluka o eventualnom ulasku u NATO neće biti moguća bez referenduma.

Zabrana prodaje zemlje i autonomija

Govoreći o inicijativi da se zabrani prodaja obradive zemlje strancima, Janković je rekao da je to nužno kao privremeno rešenje jer domaći poljoprivrednici i ekonomija nisu spremni za ravnopravnu utakmicu na evropskom i svetskom tržištu.

Međutim, on podseća da stručnjaci tvrde da opšta zabrana prodaje zemlje strancima nije moguća bez raskida Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, jer je u njoj promet poljoprivrednim zemljištem slobodan.

„Ali mi u Evropu ne želimo goli i bosi. Zato treba naći pravni način da se naši nacionalni resursi zaštite dok ne povratimo državu i njeno funkcionisanje dignemo na evropski standard“, ocenio je Janković.

Za autonomiju Vojvodine Janković je rekao da zbog sadašnjeg „cezarističkog poimanja države i ranijeg iracionalnog otpora“, Vojvodina u praksi nema autonomiju koja joj je garantovana Ustavom i potrebna.

„U njoj se stoga javljaju ideje izrazitog secesionizma, kao kontrateža centralizmu iz Beograda. Predsednik Republike treba da štiti autonomiju i posebnost Vojvodine u demokratskoj Srbiji. Što je u Srbiji jača Vojvodina, jača je i Srbija, i obrnuto“, rekao je Janković.

Abortus

Kada je u pitanju odlučivanje o rađanju, nekadašnji zaštitnik građanasmatra da odluka o rađanju, uz poštovanje medicinskih kriterijuma i potpunu informisanost o svim dimenzijama roditeljstva, jeste i treba da bude pravo svake žene.

„Jasno je da bi potencijalna majka po pravilu trebalo da uzme u obzir i stav oca, ali konačna odluka je pitanje njene slobodne volje“, rekao je on.

Suočavanje sa prošlošću i veterani

Janković je rekao i da se Srbija nije do kraja suočila sa ratnom prošlošću, što je ogromna prepreka daljoj unutrašnjoj i regionalnoj stabilnosti i razvoju.

„Prema zločinima i zločincima iz prošlih ratova, svako prema svojima, moramo biti stroži od međunarodne zajednice“, rekao je Janković i dodao da su porodice civilnih žrtava rata ostale mahom obespravljene što se mora izmeniti novim zakonskim rešenjima.

Dodao je i da Srbija čini veliku nepravdu odsustvom moralne i materijalne podrške koju svojim ratnim veteranima pružaju sve druge zemlje i da će, ako bude izabran za predsednika, podržati zakon o pravima ratnih vojnih veterana, za koji je inicijativu počeo da priprema kao zaštitnik građana.

Ističe da bezbednosne elite nikada nisu podnele pravi račun za svoja ratna činjenja i nečinjenja, a ogromna količina uticaja u bezbednosnom sektoru Srbije danas se zasniva na trgovini i ucenama podacima iz ratnih godina, koji nikada nisu dostavljeni pravosuđu.

„Ratovi na teritoriji nekadašnje Jugoslavije su spolja zabranjeni, ali njihovi uzroci nikada nisu uklonjeni, a vinovnici identifikovani i odstranjeni iz političkog života“, rekao je Janković.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here