Home Izbori Nikolić čeka odgovor, ali na letu mesto samo za jednog

Nikolić čeka odgovor, ali na letu mesto samo za jednog

70
0
toma-1-strana
Foto: Darko Ćirkov

Da li je vestima sa sednice Glavnog odbora naprednjaka stavljena tačka na dramski zaplet? Hoće li uz Aleksandra Vučića i Tomislav Nikolić u trku za predsednika Srbije? Aktuelni predsednik i dalje očekuje dogovor, ali da li mu je odgovor na zahteve već stigao?

Jutro posle odluke Glavnog odbora SNS da za predsednika Srbije kandiduje Aleksandra Vučića i izjave Tomislava Nikolića da još čeka odgovor, internet je „zapalio“ spot kojim je SNS jasno otpočeo kampanju!

„Ne želim da čujem ni jednu ružnu reč o njemu, ja je nikada neću izgovoriti, uvek poštujući njegovo pravo da odluči šta sam želi da radi!“, poručio je prvi čovek naprednjaka Aleksandar Vučić u petak na Glavnom odboru stranke.

Iako su mediji ranije spekulisali da su u igri tri scenarija, među kojima je i onaj gde su Vučić i Nikolić zajedno, na ovom turbulentnom letu bilo je mesta samo za jednog.

„Ovo bi mogla da bude najgora noćna mora. Naša zemlja je kao i ovaj avion poverena na upravljanje dvojici ljudi. Predsedniku i premijeru. I ako ta dva čoveka vode državu u različitim pravcima, nećemo moći da očuvamo stabilan kurs koji trenutno imamo“, poručuje aktuelni premijer i kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić.

Stanislava Pak demantovala da Nikolić osniva stranku
Savetnica predsednika, Stanislava Pak, demantovala je večeras navode lista Danas da Tomislav Nikolić planira da osnuje svoju stranku.

„Očigledno da neko želi da se ne postigne dogovor Nikolića i Aleksandra Vučića, pa pušta dezinformacije“, rekla je Stanislava Pak za Betu.

Formiranje partije demantovao je i sam Nikolić.

„Notorna laž! To je pokušaj da se onemoguće moji dogovori sa ALeksandrom Vučićem i SNS“, rekao je Nikolić za Kurir.

Danas je ranije objavio da je Nikolić odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima i da je na pragu da osnuje svoju partiju koja bi se zvala „Izvorni SNS“. Kako list piše, Nikolić u Skupštini Srbije ima podršku 12 poslanika, što je dovoljno za formiranje poslaničkog kluba.

Socijalisti bez dileme
Socijalisti nemaju dilemu. I njhovom lideru je argument za podršku Vučiću – stabilnost. Na kalkulisanja da Tomislav Nikolić cilja ka poziciji premijera, Ivica Dačić odgovora pitanjem: „Ko je to rekao?“

N1: A jeste li Vi sledeći premijer?

Dačić: Ne… Ako me to pitate, mislim da je to potpuna glupost da se o tome sada razgovara. Mi smo sada usredsređeni na predsedničke izbore, a ko će biti premijer to je stvar posle izbora. Što se tiče Tomislava Nikolića, ja mislim da je što se tiče njegovih političkih ambicija, red da o tome razgovara sa Aleksandrom Vučićem.

Nikolića, ipak, savetuje da se časno povuče, jer, kaže Dačić, SPS podržava samo pobednike. Zato su na stranačkom glavnom odboru izglasali podršku lideru naprednjaka za predsedničku fotelju.

„Svi za jednog – jedan za sve!“, poručio je Dačić na stranačkom glavnom odboru.

Za to je, međutim, falila još jedna podignuta ruka. Plamenka Laćarac bila je jedini glas protiv Vučića, koja za N1 kaže da odluka da SPS nema svog kandidata za predsednika Srbije, može dovesti do podela.

„Ja samo izražavam stav, ja verujem, velike većine članstva. Smatramo da je ovo pogrešno, da mi treba da budemo ono što jesmo i da imamo svog kandidata i da smo mi socijalisti i ja ne mogu glasati ni za koga drugog. Setićete se da je isto tako predsednik Milošević poručio da se glasa za Šešelja, što je dovelo do velikog osipanja partije i verujem da će ovakva odluka dovesti do raskola u partiji“, obrazložila je svoj potez Plamenka Laćarac.

Neslaganje Nikolića i Vučića postalo je očigledno, što je odraz ozbiljne pukotine u stranci, uprkos pokušaju Vučića da ona izgleda monolitno – objašnjava novinarka Antonela Riha.

„Po ovome što Nikolć priča, mislim da se ništa nije dogovorilo i da Vučić nije ušao iskreno, da pokušava da pasivizira Nikolića i da najveći deo kolača uzme za sebe“, rekla je Riha.

Ona dodaje da ne znači da je to kraj i da novih iznenađenja na političkoj pozornici neće biti. Pitanje je samo kojim spinom ili aferom će se u javnosti zaboraviti cela priča.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here