Home Istraživanja Za podelu Kosova – Čedini i Šešeljevi glasači

Za podelu Kosova – Čedini i Šešeljevi glasači

226
0
Grafikon Kosmet - Srbija izbori
Foto: Politika

Samo deset odsto građana bi opravdalo ulazak u oružani sukob kako bi Kosmet ostao u sastavu Srbije, pokazalo istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku


Tri četvrtine građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, dok je svega devet odsto za prekid briselskih razgovora, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Anketa pod nazivom „Stavovi građana o bezbednosti Srbije i dijalogu sa Prištinom” pokazala je i da 74 odsto ispitanika ne opravdava hipotetički ulazak u oružani sukob kako bi Kosmet ostao u sastavu Srbije.

S druge strane, deset odsto građana bi opravdalo takav sukob, a istraživači ukazuju na zabrinutost što u toj grupi prednjače mladi od 18 do 29 godina koji umnogome nisu imali iskustvo rata.

Na predstavljanju nalaza rečeno je i da ispitanici u Srbiji smatraju da Albanci imaju više koristi od briselskog dijaloga, dok istovetno istraživanje rađeno na Kosovu i Metohiji pokazuje da tamošnji Albanci upravo Srbima pripisuju veću korist od tih razgovora.

Takođe, iako je svega osam odsto ispitanika za nezavisnost Kosova pod uslovom da to dovede do stabilnosti i razvoja Srbije, četvrtina građana očekuje da će Kosovo biti nezavisno.

Trećina građana smatra da razgovore u Briselu treba voditi bez obzira na pritisak EU, kako se budućim generacijama ne bi ostavljali nerešeni problemi. Četvrtina njih ima stav da dijalog treba nastaviti samo ako obezbeđuje zaštitu srpskih interesa, a 14 odsto da razgovore treba voditi samo ako ne vode zvaničnom priznanju Kosova.

Na pitanje koja je vrsta dogovora prihvatljiva u pregovorima s prištinskim vlastima, 31 odsto anketiranih kaže da su svi dogovori koji unapređuju stabilnost u redu, sve dok nema formalnog priznavanja Kosova. Isto toliko ispitanika podržalo bi bilo kakav dogovor kojim bi bila unapređena prava kosmetskih Srba.

Svega 11 odsto građana vidi podelu Kosova na jug i sever kao najbolji ishod razgovora u Briselu, a zanimljivo je da u ovoj grupi ispitanika prednjače glasači Liberalno-demokratske partije, ali i Srpske radikalne stranke.

S druge strane, na pitanje kako vide budućnost KiM, najviše ispitanika (28 odsto) tvrdi da ne zna, dok 24 procenta njih smatraju da će Kosovo biti nezavisno, a petina da će ostati deo Srbije. Mogućnost podele pokrajine između Srbije i Albanije kao konačno rešenje vidi 19 odsto građana, dok devet procenata očekuje da se celo Kosovo ujedini s Albanijom.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here