Home Izbori Šta kaže zakon – da li Vučić mora da podnese ostavku?

Šta kaže zakon – da li Vučić mora da podnese ostavku?

74
0
otvaranje glasaccke kutije 1-1
Foto: Darko Ćirkov

Prvi put u srpskoj istoriji – tako bi, između ostalog, mogla da glasi vest o kandidaturi Aleksandra Vučića, jer se nikada do sada nije desilo da se s premijerske pozicije konkuriše za predsedničku. Ipak to što Vučić ulazi u izbornu trku ne znači da će njegova Vlada pasti. Evo šta kaže zakonska procedura.

Ustav Srbije kaže da svako ima pravo da bira i bude biran, pa i da premijer bude biran za predsednika. Zato može da iznenadi i začudi, ali nije nezakonita izjava Aleksandra Vučića da će u predsedničku trku s premijerske pozicije.

„Ne postoji nikakva zakonska odredba koja bi njega mogla da natera ili ga obavezuje da podnese ostavku“, objašnjava Bojan Klačar iz CESID-a.

Takav potez, ipak, jeste indikativan.

„To znači da ćemo imati kampanju u kojoj će premijer da obavlja obe dužnosti istovremeno. Biće paralelno i u državnim aktivnostima i u predizbornoj kampanji, što znači da će on sa te pozicije dočekati predsedničke izbore“, dodaje Klačar.

Kako će premijer to izvesti – juče je objasnio na Javnom servisu. Kampanju će, tvrdi, voditi van radnog vremena, a svega pet dana uzeće od odmora koji, kaže, nije koristio poslednjih pet godina.

Profesor Fakulteta političkih nauka, Zoran Stojiljković, kaže da bi, u najmanju ruku, bilo pristojno i u skladu s dobrim običajima da premijer, tokom kampanje, državnu funkciju makar zamrzne ili prenese ovlašćenja na nekog od članova Vlade.

„Jer zaista je romantično da neko ima toliki kapacitet da može kampanju da vodi i u slobodno vreme i onako usput, obavaljajući sve svoje funkcije. Ali pravila važe i uspostavljaju se za nekog ko nije tako veličanstvenih radnih sposobnosti, nego za obične smrtnike“, kaže Stojiljković.

Pravila su važila recimo za Sašu Jankovića, kome su upravo naprednjaci zamerali što poziciju državnog organa, kako su tvrdili, koristi za političku kampanju. A onda je dao ostavku. Aleksandar Vučić moraće da je da tek ako pobedi na izborima.

I tek tada pada Vlada. Ukoliko novi predsednik Srbije bude Aleksandar Vučić upravo će on biti taj koji će novom mandataru dati rok od 30 dana da sastavi novu Vladu. Sve to pod pretpostavkom da uporedo s predsedničkim izborima ne budu i parlamentarni.

Premijer Srbije nije isključio mogućnost da uporedo s predsedničkim izborima budu raspisani i parlamentarni. Odluku hoće li ih biti čeka i predsednica Skupštine Maja Gojković. Potvrđuje da će predsedničke izbore raspisati u zakonskom roku, ali da datum raspisivanja zavisi od eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here