Home Izbori Nedeljković: Kampanja kao kladionica i fudbalska utakmica

Nedeljković: Kampanja kao kladionica i fudbalska utakmica

124
0
Dubravka Valić Nedeljković - Srbija izbori
Foto: N1

Dubravka Valić Nedeljković, profesorka Medijskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da smo od 2012. neprekidno u kampanji. Sadašnja kampanja je negativna, a kad se uzme u obzir odnos prema suparnicima, ona je i netrpeljiva, a mislim da to građani ne zaslužuju, dodaje. Veliki broj kandidata od kampanje pravi fudbalsku utakmicu, ističe. Profesorka je navela da, ukoliko pogledamo novine i naslove, primetićemo da smo stalno u jednoj agendi – da je uvek prisutna jedna strategija „hoću-neću“ – hoću da objavim izbore, neću da objavim izbore. Druga strategija je, kako navodi, kampanja pre kampanje. „Mi smo od 2012. neprekidno u kampanji, hoće ili neće biti izbora, a sve stranke deluju kao da su u kampanji… A to nije po zakonu, jer kampanja počinje kad se objavi“, rekla je gostujući u Novom danu.

Dubravka Valić Nedeljković, profesorka Medijskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da smo od 2012. neprekidno u kampanji. Sadašnja kampanja je negativna, a kad se uzme u obzir odnos prema suparnicima, ona je i netrpeljiva, a mislim da to građani ne zaslužuju, dodaje. Veliki broj kandidata od kampanje pravi fudbalsku utakmicu, ističe.

Profesorka je navela da, ukoliko pogledamo novine i naslove, primetićemo da smo stalno u jednoj agendi – da je uvek prisutna jedna strategija „hoću-neću“ – hoću da objavim izbore, neću da objavim izbore.

Druga strategija je, kako navodi, kampanja pre kampanje. „Mi smo od 2012. neprekidno u kampanji, hoće ili neće biti izbora, a sve stranke deluju kao da su u kampanji… A to nije po zakonu, jer kampanja počinje kad se objavi“, rekla je gostujući u Novom danu.

Kako je ocenila, vode se i kampanje van kampanje, i to u medijima: „To znači da svi oni koji su u funkciji nekakvoj, koriste svoju poziciju da bi sebe promovisali kao kandidata, pa se taj prostor širi za njih, a sužava za opoziciju“.

Profesorka, koja se bavila istraživanjem kampanja od 1992. godine, kada su kandidati bili Milan Panić i Slobodan Milošević, kaže da naši mediji od te godine do 2017. suštinski, u filozofiji kampanje, nisu ništa promenili.

Iznoseći pojedine podatke u analizama koje obavlja Novosadska novinarska škola, rekla je da je više od tri puta zastupljeniji Aleksandar Vučić od Tomislava Nikolića u medijima.

Komentarišući dosadašnji tok kampanje, kaže da je ona, za sada, negativna – izgovara se češće ono što je protiv drugog, mnogo manje se govori o programima. „Mi smo tu strategiju imali i na prethodnim izborima… To nisu dobre strategije, dugoročno gube svoje birače“, navela je.

Dodala je da se koriste sva sredstva, a navodi i da je ovo „muška kampanja“: „Žene za koje se pretpostavlja da su kandidatkinje su marginalizovane potpuno“.

Odlika kampanja u Srbiji je da su fokusirane na medije, istakla je.

Uticaj na auditorijum još nije istraživan, ali profesorka kaže da na osnovu ispitivanja na malim, fokus grupama, možda da se kaže da je publika zasićena.

Utisak je i da mediji ne prate dobro kampanje, da ne osnažuju auditorijum da donese odluke, dodala je.

Na pitanje zašto je uloga medija takva, profesorka kaže da su u pitanju politički pritisci, ali i nedovoljna nezavisnost i stručnost urednika baš kad su u pitanju izbori i kampanje. Mediji nisu suštinski razumeli kampanje, ocenjuje.

Vi kampanju pratite samo na nivou intervjua i izveštaja, mi otkada pratimo nismo videli nijedan uzoran portret intervju, da imate poređane izjave, ljudi koji ih znaju, kaže Valić Nedeljković. Ona ističe da svi ovi kandidati postoje 25 godina, i da u medijima nema analiza šta su radili, šta su obećavali.

„Mi zaokružujemo izbore u odnosu na ličnost, fizičku ličnost – ovaj mi je simpatičan ili nije“, navela je.

Na pitanje da li može doći do debate glavnih kandidata, profesorka je rekla da će se to možda desiti, ali smatra da dobru debatu, ipak, nećemo dobiti.

Potrebno je, kako naglašava, da je vodi novinar sa velikim iskustvom, najbolji u svom poslu, a u dosadašnjim debatama novinari su bili skretničari koji govore koliko minuta kome sleduje: „To nije debata, to je eventualno sučeljavanje kandidata. Debatu mora da vodi najprofesionalnija osoba u tom trenutku – u svim medijima – a u studiju da budu novinari svih kuća, koji bi mogli da postave pitanje. Volela bih kad bi se nacionalne televizije dogovorile o tome da imamo jednu takvu ozbiljnu debatu između dva kandidata“, navela je.

„Napravili smo od kampanje kladionicu“
Komentarišući to što se ne zna ko će biti kandidat ispred SNS, kaže da je to strategija da polako, kao u pozorištu, idete ka klimaksu i katarzi: „Isto smo imali 2016. godine, sećate se koliko dugo smo imali raspisivanje izbore, hoće-neće“.

Profesorka je kao fenomen istakla kladionice i klađenje na kandidate.

„Otvorene su kladionice o predsedničkim kandidatima, mi smo jedan značajan demokratski institut pretvorili u sportski događaj… Napravili smo od kampanje kladionicu, sada vi možete pratiti kako ide rejting kandidata… Ali na implicitan način utičete na biračko telo i to kladeći se“, navela je.

Zamoljena da prokomentariše najavljenu kandidaturu Danijele Sremac, kaže da bi to bilo isto kao kad bih se ona kandidovala u Engleskoj, jer je voli a i ima neke rođake tamo. „To razvodnjava kampanju, mogu to biti odlične ličnosti, ali nisu deo naše društveno-političke svakodnevice i to nije dobro“, kaže.

Veliki broj kandidata razvodnjava kampanju, i od kampanje se pravi, čini se, fudbalska utakmica, a to nije dobro, to je važan demokratski proces, dodala je.

Osvrćući se na kampanju 1992. godine, kaže da su tada analizirane Miloševićeve ključne reči. Ključne reči su važan indikator kako razmišljate, ističe i dodaje: „Milošević je 1992. pokazao da želi agresivnu ratnu kampanju i da tako želi da reši problem regiona. Sada – nemate ratnu retoriku, ali ima puno govora mržnje“.

Na implicitnom nivou, na načinu na koji vi tretirate suparnike, i mislim da je to jedna netrpeljiva kampanja, i mislim da to ne zaslužuju građani Srbije, zaključila je.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here