Home Izbori Anđelković: Nikolić, uz kompromis, odustaje od kandidature

Anđelković: Nikolić, uz kompromis, odustaje od kandidature

136
0
Srpska napredna stranka - Srbija izbori
Foto: B92

Iako su mediji u Srbiji spekulisali da će ovaj vikend biti presudan za odluku o tome ko će biti predsednički kandidat Srpske napredne stranke (SNS), to je i dalje strogo čuvana tajna. Lider socijalista Ivica Dačić poziva Aleksandar Vučića da donese, kako kaže, „racionalnu odluku“ i navodi da jedino njegovo kandidovanje obezbeĐuje sigurnu pobedu.

„Da zajednički izađemo i predložimo zajedničkog kandidata negde oko Sretenja, dakle oko 15. februara“, izjavio je 29. decembra 2016. godine Aleksandar Vučić.

Da li su se Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastali tokom vikenda i da li će i kada zajedno izaći i predložiti zajedničkog kandidata – pitanja su na koja za sada nema odgovora. Za lidera socijalista međutim nema dileme da Vučić treba da bude taj zajednički kandidat.

„Izvini te, molim vas, ‘oću da pobedim na izborima. Neću da moja sudbina zavisi od toga da li neko ima ambiciju koja nije realna u ovom trenutku. Tako se igrao Boris Tadić, tako se igrao Slobodan Milošević, nadam se da neće Vučić. Siguran sam da neće jer je dovoljno pametan“, smatra Dačić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će Nikolić pred argumentom sigurne pobede Vučića ipak odustati od kandidature i da se između njih dvojice vode pregovori o tome kako da se uz kompromis, Nikolić povuče.

„Taj kompromis može da bude bilo takav da Nikolić na neki način uspe da podstakne karijeru svog sina, da on u partijskoj hijerarhiji odnosno u vladinim strukturama dobije neku višu funkciju ili pak da se Nikolić vrati kao počasni predsednik na čelo partije. Celo ovo odugovlačenje sigurno je vezano za njegovo nastojanje da što bolje zaštiti svoje lične interese i interese svoje porodice“, smatra Anđelković.

Svi funkcioneri SNS-a koji su se u javnosti izjašnjavali, osim onih iz neposrednog okruženja NIkolića, navodili su da bi Vučić trebalo da bude njihov kandidat.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here