Home U fokusu Sedam žena „protiv svih“ na izborima

Sedam žena „protiv svih“ na izborima

115
0
Ilustracija izbori - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — Sedam žena iz Male Kruševice kod Varvarina, poznatije kao “sedam veličanstvenih, rešile su da na izborima saveta mesnih zajednica uzmu stvari u svoje ruke.

S kolegama muškarcima odmeriće snage kao grupa građana “Temnićka alternativa”.

Čvrstim korakom ove žene osvajaju lokalnu politiku opštine Varvarin. Tridesetsedmogodišnja Svetlana Ceca Milosavljević, podstakla je komšinke da se udruže i odlučno krenu u trku.

“Jer sam i sama bila u situaciji da rešavam mnoge probleme. Odgovore na različita pitanja sam dobijala tipa ‘ako znaš bolje uradi’. Pa da probamo da uradimo i da probamo da uradimo bolje od muškaraca jednom i nadam se da ćemo i da uspemo. Žene nemaju političke ambicije. Ne bacaju akcenat na politiku. Bave se isključivo problemima s kojima se susreću svakog dana I na taj način reaguju prema problemima, pokušavaju da”, ističe Svetlana Milosavljević iz “Temnićke Alternative”.

Žene Male Kruševice žele da njihova deca ostanu tu ali da im pre toga stvore bolje uslove za život. Porodične obaveze nisu dozovolile da nam se svih sedam veličenstvenih pridruže.

Ove skromne žene se tek privikavaju na medijsku pažnju.

“Sva ta slikanja, kamera, mikrofon i ostalo. Nisam navikla na to iskreno. Posao domaćice je sasvim drugačiji od toga, na polju u njivi od ovog drugog…ali opet ste rešili date svoj doprinos, jel tako? Podršku”, ocenjuje Danica Milutinović iz sela Mala Kruševica kod Varvarina.

“Uvek sve što treba tu je Ceca. Ona sve sredi. Znači neko je morao da povuče nogu, što kažu? Da. Niko od muških nije nešto uradio. Više je ona za to”, dodaje Jelena Topalović iz istog sela.

“Mi radimo sve. Nema posla koji se ne radi. Više rade žene nego muškarci. I nadam se da će da bude bolje sutra”, ističe Dragana Obradović iz sela Mala Kruševica.

Žene su daleko odgovornije od muškaraca, kažu kolege kandidatkinja iz Male Kruševice.

“Manje su ambicioznije da nešto politizuju, da nešto gledaju kroz neki interes. Muškarci su više skloni nekom dilovanju da budem onako direktan. Ali kod njih je to nešto drugo. Samim tim da su majke imaju puno razloga da se trude da nešto promene”, navodi Bratislav Petrović iz grupa građana “Temnićka Alternativa”.

Decenijama unazad muškarci vode mesne zajednice u opštini Varvarin. Vreme je, kažu iz Temnićke alternative, da odvažne žene stanu na crtu s njima. Ukoliko uđu u savet mesnih zajednica nadaju se da će imati šta da pruže svom selu Mala Kruševica i opštini.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here