Home Izbori DJB: Vučić da podnese ostavku zbog ugrožavanja bezbednosti

DJB: Vučić da podnese ostavku zbog ugrožavanja bezbednosti

129
0
Dosta je bilo - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Pokret „Dosta je bilo“ zatražio je da premijer Aleksandar Vučić podnese ostavku zbog ugrožavanja bezbednosti i brojnih laži i raspiše parlamentarne izbore.

Pokret zahteva da Vučić podnese ostavku zbog ugrožavanja bezbednosti koju, kako navodi, podriva „haotičnim i bezglavim ponašanjem i naredbama, zbog bahatih uvreda na račun srpske policije i brojnih laži u kojima je uhvaćen“.

U saopštenju DJB se ističe da samo demokratska i snažna Srbija, u kojoj se poštuje zakon i institucije mogu da rade svoj posao, može adekvatno da štiti interese svojih građana na Kosovu.

DJB je pozvala premijera da odmah objavi sve što je potpisao u Briselu, da prestane da zapaljivom retorikom, izazivanjem straha od rata i brojnim lažima da prikriva očigledno loše dogovore i loše odrađen posao za koji je ga građani Srbije plaćaju.

„Od skandala sa oslikanim vozom koji nas je doveo na ivicu oružanog incidenta, Vučić laže o ovlašćenjima kosovske policije na severu Kosova. Tada je prvi put zavrteo u javnosti laž da specijalna policija ROSU, prema briselskom sporazumu, ne sme da dođe na sever Kosova, odnosno da im treba dozvola Srba, Kfora ili NATO-a. Iz izjave generalnog sekretara NATO-a jasno je da je Vučić u Briselu potpisao da „policija Kosova može da deluje na celoj teritoriji Kosova i o tome odlučuju institucije Kosova ili zvanična Priština“, piše u saopštenju.

Pokret traži da predsednik Vlade odmah objavi dokumente koje je potpisao.

DJB pita da li premijer danima izaziva haos samo da bi sakrio da bilo koji rod kosovske policije, pa i specijalci iz ROSU, može da dođe na sever Kosova i, na primer, obezbeđuje rušenje zida u Mitrovici.

„Laganje i očigledno prihvatanje svih zahteva Brisela i albanske strane, bez ikakve pregovaračke politike i odbrane interesa Srba, Vučić ne može da prikrije lošom dramatizacijom, noćnim konferencijama za medije u Raški, huškanjem srpskih tabloida na ratnu retoriku, a ponajmanje banalnim, uličarskim rečnikom sa stadiona kojim sve to predstavlja građanima Srbije“, piše u saopštenju.

DJB ističe da građani Srbije ne smeju da budu taoci Vučićevog straha od gubitka vlasti na izborima, i zahteva da premijer odmah javno objavi sve briselske dogovore i na šta je sve pristao na severu Kosova i to redom, od energetike, preko policije do sudova i izbora sudija.

„Nama su u Briselu potrebni pregovarači koji će umeti da zaštite prava i imovinu Srba i Srbije, a ne obezglavljeni predsednik Vlade koji urušava bezbednost svih“, ističe se u saopštenju DJB.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here