Home Izbori Da li je Šešeljev rečnik recept za predizbornu kampanju?

Da li je Šešeljev rečnik recept za predizbornu kampanju?

106
0
Vojislav Šešelj - Srbija izbori
Foto: Dušan Jauković, Srbija izbori

Kampanja za predsedničke izbore još nije počela, ali iznošenje teških optužbi na račun najavljenih predsedničkih kandidata jeste. U težini optužbi, ali i vulgarnom rečniku prednjači lider radikala Vojislav Šešelj.

Do koje mere će takav rečnik uticati na birače u opredeljivanju, ima li uopšte u predizbornim kampanjama politike ili se sve svelo na lične udarce i kako smo do toga došli?

„Vuk Jeremić je čovek koji se drogira duže vreme. I to se vidi po njegovim očima. I Saša Radulović. Nema nikakve sumnje, pogledajte im oči i ponašanje, pa ćete se u to uveriti“, rekao je Vojislav Šešelj.

Upravo pogled Šešelju je bio dovoljan da iznese teške optužbe na račun svojih protivkandidata. Jedan pogled i na novine i videćete da je kampanja za predsedničke izbore uveliko počela i da će biti vrlo prljava.

N1: Je l’ pristojno da tako govorite?

Šešelj: To je vrlo pristojno, ako je istinito. Nepristojno bi bilo ako nije istinito.

Rodonačelnik govora uvreda i njegovi mnogo sofisticiraniji učenici – tako o Vojislavu Šešelju govori sociolog Ratko Božović i kaže da nije problem što se tako govori, nego što se tako misli. Dodaje da one koji misle i govore drugačije narod u Srbiji ne čuje.

„Mi smo imali iz pesničke orijentacije jedan pojam ‘ubi me prejaka reč’. Ne! Ovde ‘me omogući prejaka reč’, jer bez prejake reči nemam šanse da budem primećen, da budem onaj koji će pobediti“, objašnjava profesor Božović.

Upitan kakve su u tom slučaju šanse pristojnih predsedničkih kandidata profesor kratko odgovara – nikakve.

„Jer jednostavno… osornost, grubost, surovost i iracionalnost pobeđuju razložnost i pamet“, smatra Božović.

U odgovoru na pitanje „zašto?“ mogla bi se dati i psihološka analiza javnog mnjenja u Srbiji. Jedna od njih kaže da je narodu koji loše živi potrebno da seiri nad činjenicom da gori od njih vode državu i da im je baš zato tako kako im je.

„Ja mislim da većina sveta, koji iole ima nečega u glavi, razume šta je pljuvačina, a šta je normalna komunikacija. Međutim, ima onih kojima to prija, ali i onih ljudi koji su frustrirani sopstvenom nemaštinom i u toj pljuvačini prema poznatim javnim ličnostima nalaze neku kompenzaciju za svoju nevolju i nesreću“, kaže Mikloš Biro, politički psiholog.

Sagovornici N1 kažu da ćemo se u blatu tek valjati. I da će predstojeći predsednički izbori biti surova borba za vlast u kojoj se sredstva da se dođe do cilja neće birati.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here