Home Izbori Boljević: Veliki uticaj izvršne vlasti na pravosuđe

Boljević: Veliki uticaj izvršne vlasti na pravosuđe

65
0
Dragana Boljević - Srbija izbori
Foto: Medija centar Beograd

Za pritisak u pravosuđu je odgovoran neko ko nije sudija, a to su političari, kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Za pritisak u pravosuđu je odgovoran neko ko nije sudija, a to su političari, kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Skoro polovina sudija u Srbiji osetila je na svojoj koži pritiske, navodi se u istraživanju Društva sudija Srbije. U anketi se navodi da pritiske vrše političari, ali preko predstavnika sudske vlasti i predsednika sudova.

„Ono što se kod nas u poslednjih desetak godina razvilo je pritisak političara koji se vrši preko kolega u sudstvu koji su na određenim mestima, počev od Visokog saveta sudstva, preko pojedinih predsednika sudova. Političari su razvili situaciju u kojoj izgleda kao da ne vrše pritisak, nego da to sudstvo radi samo sebi“, navodi Boljević.

Ona kaže da je rezultat ankete nije iznenadio i da je mislila da će više kolega odgovoriti potvrdno.

„Godinama, pa i dve decenije unazad oseća se pritisak i država nebranjeno sudstvo optužuje da je krivo za sve, kao da su u sudstvu neki nevaljalci koji ne žele da budu nezavisni, a ne da nisu obezbeđeni uslovi da sudstvo radi kako treba, da bude nezavisno i nepristrasno“.

Boljević smatra da je uticaj izvršne vlasti na rad pravosuđa veliki, i da je jedan vid uticaja dozvoljen Ustavom, što mora da se promeni.

„Jer birate sudije u Skupštini, birate članove Viskokog saveta sudstva, predsednike sudova… Venecijanska komisija je rekla da su to očigledni pritisci… Imamo situaciju koja nije dobra, obećali smo EU da ćemo promeniti Ustav, ali niz stvari može da se promeni u okviru zakona, ali nema političke volje da se to promeni“.

Kako kaže, uprkos garancijama da će izjašnjavanje u anketi biti anonimno, od nešto manje od 2.800 sudija, odgovorilo je samo oko 1.600. Ona navodi da je to verovatno zbog zazora da će nešto da im se desi ako budu odgovorili. Boljević navodi i da su rezultati zabrinjhavajući i korespondiraju sa utiskom građana i zahtevima EU.

„Društvo sudija ne ćuti. Sudije verovatno ćute zato što misle da se stanje ne može promeniti, ali mislim da mora da se promeni. Ako mi ne počnemo da se borimo za svoj status, nećemo ga nikad ni imati. Svaka država želi da ima svoje sudije i kontrolu, samo što je to negde manje vidljivo i više sofisticirano“.

Kako smatra, iako je 44 odsto sudija reklo da postoji pritisak, većina nija podlegla u donošenju odluke.

„Mi se zbog poverenja građana i brinemo zato i ova analiza, hteli smo da vidimo da li samo Društvo sudija tako misli, došli smo do zaključka da i sudije tako misle. Kažu da su nedovoljno nezavisne. Dva osnovna problema – nedovoljna nezavisnost i nedovoljna stručnost sudija, što ne znači da su sudije nestručne, već da se promene dešavaju takvom brzinom da dolazite u situacije da proizilaze različita rešenja, a stalni su zahtevi za velikom brzinom i velikim brojem predmeta“, navodi ona.

Govoreći o skoro milion i sedamsto hiljada nerešenih predmeta, Boljević je sitakla da nema države koja nema nerešenih predmeta i dodaje da će se broj tih predmeta smanjivati, naročito sa odlaaskom izvršnih predmeta.

„Stvar je u tome kako da izbalansiramo zahtev za razumnom bzinom i kada imamo problem da ćemo ga rešiti na dobar način, da ćemo analizirati slučaj i doneti nepristrasnu odluku, da se ne sekiram da li je jedna strana moćna da će uticati da se sklonim sa tog mesta“, zaključuje predsednica Društva sudija Srbije.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here