Home Izbori Mali kandidati: Neće im biti dobro, izlazim kao lažni doktor

Mali kandidati: Neće im biti dobro, izlazim kao lažni doktor

179
0
Bratislav Jugović - Srbija izbori
Foto: N1

Dok se čeka jedan ili više kandidata vladajućih, mnogi samostalni kandidati najavili su svoje učešće u kampanji za predsednika Srbije. Proveravali smo ko su manje poznati kandidati i šta nude potencijalnim biračima.

I pre znaka koji bi označio početak trke – Saša Mirković je potrčao. Nekadašnjeg funkcionera Srpske napredne stranke ne brine što nema podršku nijedne partije – tvrdi da je svakako najozbiljniji protivkandidat Aleksandru Vučiću.

„Ma kakav politički autsajder – pa neće im dobro biti. Politički autsajderi su oni koji su plaćeni. Ja nisam plaćen i neću prihvatiti novac ni od koga. Politički autsajderi mogu da se traže među ovim trenutnim protivkandidatima koji su svaki dan na naslovnim stranama, meni je ovo prvi intervju koji sam dao“, kaže Saša Mirković.

Takozvanih „malih kandidata“ ima i u redovima vlasti – jedan takav je Bratislav Jugović iz Pokreta socijalista. Kaže da mu je Aleksandar Vulin veliki prijatelj, ali da je podneo ostavku na stranačke funkcije.

„Nisam favorit na izborima, to je tačno ali to ne znači da se predajem. Dete sam doktora nauka, brat sam doktora nauka i nekoliko desetina doktora nauka ima u mojoj familiji. Na izbore izlazim kao lažni doktor nauka, želeći da se borim pre svega protiv lažnih diploma“, navodi Bratislav Jugović, kandidat za predsednika Srbije.

A da li će mu koalicioni partneri zameriti na ovim rečima? Jugović odgovara – „nisam kandidat Pokreta socijalista“ već samostalni kandidat koji slobodno govori i zastupa stavove levice.

Pored pomenutih, svoje kandidature su za sada najavili i Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Miroslav Parović, Nenad Popović, Saša Janković, Vuk Jeremić, Milan Stamatović.

Veliki broj kandidata na predsedničkim izborima služi da se raširi politički spektar u prvom krugu jer ipak, posle drugog „može biti samo jedan“, kaže Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

„Sigurno da deo tih kandidata jesu politički egzibicionisti koji ne donose previše ni društvu ni politici ni državi, ako hoćete, u krajnjem slučaju. Ali, deo tih kandidata jesu relevantni kandidati i dobijaju neku šansu koju im je važno dati u demokratskom poretku“, kaže Spasojević.

A da li će tu šansu iskoristiti zavisi i od kvaliteta kandidata, ali i od toga da li će se u pravom trenutku prikloniti većima od sebe…

Na izborima za predsednika Srbije 2012. godine kandidovalo se 12 kandidata. Naravno, mnogi nisu ni uspeli da priđu zgradi na Andrićevom vencu. Ali, jesu ušli u zgradu Narodne skupštine, koja se nalazi preko puta. Tako su, na primer, Muamer Zukorlić i Zoran Dragišić od prošlih parlamentarnih izbora poslanici u srpskom parlamentu.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here