Home Izbori Todorić: Jankovićev rejting niži od DS-ovog

Todorić: Jankovićev rejting niži od DS-ovog

68
0
Vladimir Todorić - Srbija izbori
Foto: Danas/ Medija centar

Demokratska stranka iz pogrešnih razloga podržava Sašu Jankovića za kandidata na predsedsedničkim izborima, kaže za Danas Vladimir Todorić, bivši internacionalni sekretar demokrata, koji se posle stranačkih izbora povukao iz aktivnog delovanja u stranci.

Iz DS odgovaraju da su izabrali kandidata koji je pobednik.

On uoči Glavnog odbora DS, koji će biti održan u subotu, i na kojem se očekuje konačna odluka ove stranke o podršci Jankoviću, navodi da građani koji podržavaju Jankovićevu kandidaturu to rade iz pravih i čistih razloga, dok DS to radi iz pogrešnih.

– Imam dobro mišljenje o Jankoviću kao zaštitniku građana, ali svako ko se ozbiljno bavi politikom sigurno može da vidi da on ne može da premaši domet koji DS sada ima. Nek je to i deset odsto, ako verujemo izjavama rukovodstva stranke da je od izbora rejting dupliran. Nema elementarne logike u tome da DS podržava kandidata koji ima manji rejting od same stranke – smatra Todorić.

On dodaje da misli da Dragan Šutanovac, lider DS, želi da izmanipuliše Jankovićem.

– Janković će biti krivac za loš izborni rezultat koji će uslediti. Takođe, Šutanovac podrškom kandidata koji nije član stranke izbegava obavezne stranačke izbore posle svakih izbora, posle kojih bi on morao da podnese ostavku ili bi bio smenjen zbog lošeg rezultata. Janković je tu kao koristan štit – navodi Todorić.

Kako kaže, u DS vlada bojazan da bi Vuk Jeremić, kojeg Todorić podržava kao predsedničkog kandidata, mogao posle izbora da preuzme stranku. Uz to, kako dodaje, Predsedništvo DS je svoju odluku o podršci Jankoviću, koja nije konačna, predstavilo javnosti kao finalnu i na taj način izvršilo pritisak na članove Glavnog odbora.

Uz Todorića, za podršku Jeremiću, na prošloj sednici GO DS zalagao se i Borislav Novaković, šef poslaničke grupe demokrata u Skupštini Vojvodine.

Srđan Egić, član izvršnog odbora DS, na ove Todorićeve stavove odgovara da je istina da je rejting DS u stalnom rastu i da su u toj stranci ubeđeni da će Saša Janković uz podršku DS-a pobediti na predstojećim predsedničkim izborima.

– Izabrali smo kandidata koji je pobednik, onoga za koga se birači opredeljuju jer su za, a ne zato što je manje zlo. Ali naša polazna osnova u njegovom izboru je vrednosna saglasnost. DS i Saša Janković će ovo društvo povesti u reforme koje će omogućiti da vladavina prava, jake i nezavisne institucije, slobodni demokratski procesi postanu naša svakodnevica – kaže Egić.

Prema njegovim rečima, više od 80 odsto članstva na prvim direktnim neposrednim izborima u nekoj stranci u Srbiji glasalo je za promene.

– Kao neko ko je u svakodnevnom kontaktu sa članstvom, mogu da potvrdim da je ta podrška novom rukovodstvu sada još veća – zaključuje Srđan Egić.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here