Home Izbori Jeremić: Ne želim da sedim skrštenih ruku…

Jeremić: Ne želim da sedim skrštenih ruku…

80
0
vuk jeremic 1
Foto: Darko Ćirkov

Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je da ne želi da sedi skrštenih ruku i gleda kako Srbija ide u pogrešnom pravcu.

„Ne želim da ćutim dok postajemo zemlja jeftine i obespravljene radne snage, zemlja u kojoj se ne vrednuje trud, zemlja u kojoj je patijska pripadnost važnija od kvalifikacija, zemlja u kojoj se budžetski suficit ostvaruje na račun siromašenja onih koji nemaju dovoljno“, kazao je Jeremić na tribini u Paraćinu.

On je rekao da je odluka o kandidaturi za predsednika Srbije „verovatno najvažnija“ u njegovom životu, da je nije doneo na prečac, „već posle ozbiljnog razmišljanja“.

„Iako predsednik Srbije po Ustavu nema velika ovlašćenja izvan spoljnih poslova i pitanja odbrane i bezbednosti, uveren sam da, kao jedini čovek u državi koga direktno biraju građani, ima jedinstveni legitimitet i kapacitet da pokrene dijalog o svim ključnim pitanjima“, rekao je Jeremić.

Dodao je da namerava da izađe pred građane sa sveobuhvatnim i detaljnim predsedničkim programom.

Jeremić je ocenio da se cena reforme budžeta prevaljuje na one koji to ne treba da podnose, umesto da se rešenje traži u reformi javnog sektora.

„Postoji način na koji u Srbiji može da se ostvari rast bez siromašenja građana, da se napravi ekonomski iskorak, bez toga da se penzionerima oduzima ono što su pošteno zaradili radeći ceo život. Danas smo država u kojoj se na najodgovornija mesta postavljaju ljudi, najblaže rečeno sa upitnim kvalifikacijama, a u isto vreme smo svedoci koncentracije moći i bogatstva u rukama nekolicine“, kazao je Jeremić.

On smatra da Srbiji nedostaje „strateško promišljanje“ jer se ne gleda „više od jednog koraka unapred“.

„Prvi sledeći korak je razmišljanje o sledećim izborima koji su u Srbiji počeli da se dešavaju skoro svake godine. Predsednički izbori su izuzetak. Mi se nalazimo u konstantnoj izbornoj mobilizaciji, u kojoj se strateški koraci i razmišljanje zamenjuju političkim marketingom. To su opasni trendovi“, ocenio je Jeremić.

Jeremić smatra da Srbija može bolje, ali da su za to potrebni jedinstvo i prestanak podela.

„Video sam sveta i odgovorno tvrdim, imajući u vidu naš položaj, naše ljudske i sve druge potencijale, da Srbija može i mora bolje od ovoga što trenutno imamo. Da bismo napravili taj iskorak, potrebno nam je jedinstvo i prestanak podela, zajednički dogovor i jasan pravac u najvažnijim pitanjima“, rekao je Jeremić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here