Home Izbori Jovanović: Ne žrtvovati dogovore zbog lične promocije

Jovanović: Ne žrtvovati dogovore zbog lične promocije

82
0
Čedomir Jovanović - Srbija izbori
Foto: N1

Beograd — Lider LDP Čedomir Jovanović pozdravio je nastavak razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

Kako je rekao, dogovori ne smeju biti žrtvovani zbog političke promocije bilo kog pojedinca.

„Jučerašnji nastavak razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i spuštanje tenzija posle meseci narušenih odnosa, predstavlja ohrabrenje i unosi preko potrebnu stabilnost koja je neodgovornošću obe strane, narušena“, naveo je on.

Jovanović je rekao i da su „mir koji se čuva dijalogom i sprovođenje dogovorenih sporazuma u Briselu jedini garant da Srbi i Albanci na Kosovu mogu živeti u zajednici koja nije opterećena povratkom u ratne sukobe“.

Istakao je i da je „važno da dogovori koji su postignuti ne budu žrtvovani zbog želje pojedinaca da, zloupotrebljavajući probleme na Kosovu, prave političku promociju stalnim provokacijama i neodgovornim izjavama“, saopštio je LDP.

„Mora se smanjiti raskorak između dogovorenih ciljeva u kosovskom dijalogu i života običnih ljudi, koji brzo plate cenu brzopletosti pojedinaca iz vlasti i u Prištini i u Beogradu, kada dnevna politika i zapaljive izjave prerastu u državnu platformu“, rekao je on.

Prema Jovanovićevim rečima, za LDP dijalog nema nikakvu alternativu i obaveze koje Beograd preuzima ovakvim dogovorima moraju se razumeti „kao jedini put koji srpskoj zajednici na Kosovu garantuje opstanak“.

„S druge strane, celo kosovsko društvu ima perspektivu jedino u dogovoru sa Srbijom i ne smeju se propuštati šanse da Beograd i Priština postanu partneri, pošto je to jedan od glavnih uslova da ceo region vrati narušenu stabilnost“, istakao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da su se Beograd i Priština dogovorili da nastave dijalog na visokom nivou i da pokušaju da spuste loptu u izjavama o drugoj strani.

Posle razgovora u kojem su ;učestvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kosovski premijer i predsednik Isa Mustafa i Hašim Tači i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, Vučić je rekao da su „određene stvari postignute kroz težak i otvoren razgovor o stvarima u kojima su Beograd i Priština u mnogome na dijametralnim pozicijama“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here