Home Izbori Jeremić ili Janković – uz koga je opozicija?

Jeremić ili Janković – uz koga je opozicija?

68
0
vuk jeremic 1
Foto: Darko Ćirkov

Iako još nisu ni raspisani, predsednički izbori zauzimaju sve više pažnje. Dok se čeka da ime kandidata objavi vladajuća stranka, jasno je da će takozvana proevropska opozicija nastupiti u dve kolone. Čeka se da se izjasne pokret Dosta je bilo i Socijaldemokratska stranka, a analitičari kažu da će od toga prilično zavisiti i to ko će bolje proći.

Ako se po prvom danu kampanja poznaje, na Jeremićevoj se neće štedeti.

„Hajde da počnemo bez okolišanja. Vreme je za promene. Prave, a ne lažne. Zato sam odlučio da se kandidujem za predsednika Srbije“, poručio je Vuk Jeremić, predsednik CIRSD.

Govor Vuka Jeremića bio je prekidan burnim aplauzima. Među onima koji su tapšali bila su i neka dobro poznata lica. Na jednom mestu Jeremić je uspeo da okupi naizgled nespojivo.

Među pripadnicima različitih političkih partija bila je i bivša predsednica DSS-a. Sanda Rašković Ivić nema dilemu – Jeremić je, kaže, jedini koji može da objedini i demokratsko i nacionalno, i istok i zapad, a ne krije da su na njenu odluku uticala i istraživanja javnog mnjenja.

„Jeremić je neko ko može da pokupi najviše glasova, odnosno da dobije najširu podršku javnosti i građana i ko ima najveće šanse da uđe u drugi krug. To nije moj utisak, već nešto što ozbiljne sondaže kažu“, rekla je samostalna poslanica Sanda Rašković Ivić.

Među onima koji su podržali Jeremića našao se i jedan sadašnji član Demokratske stranke i to šef odbornika DS-a u Skupštini Vojvodine – Borislav Novaković. Tvrdi da nije sam i da ćemo se tek uveriti koliko je demokrata za Jeremića, a ne za Jankovića.

„Mi smo vodili debatu na prošlom Glavnom odboru i Borislav Novaković je bio jedan jedini glas koji nije imao mišljenje koje imamo mi. Mi smo demokratska stranka, kod nas to nije zabranjeno za razliku od nekih drugih stranaka“, objašnjava Dragan Šutanovac.

Tako odgovara lider demokrata i poručuje: pre će kometa u Srbiju, nego što će DS promeniti odluku.

„Rukovodstvo ima potpunu podršku Glavnog odbora i ta odluka će biti verifikovana na glavnom odboru, nemojte imati dilemu oko toga“, dodaje Šutanovac.

Nema Šutanovac dilemu ni oko toga da je podržao kandidata koji pobeđuje i koji je bolji od Jeremića.

Čije su šanse veće videće se tek u kampanji. Njoj će se, ocenjuju, Jeremić posvetiti ozbiljno.

„Verujem da će ta kampanja imati sve elemente jedne dobre, moderne kampanje i verujem da Jeremić neće tako lako odustati od svojih ciljeva. Ako on kao svoj cilj zada da bude predsednik, ja mislim da će učiniti sve da na tu poziciju i dođe“, smatra Bojan Klačar iz Cesida.

Čeka se da svoju kampanju, uz pomoć DS-a, počne i Saša Janković. Lider demokrata ne krije da bi voleo da Janković zbog toga što pre podnese ostavku na mesto zaštitnika građana.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here