Home Izbori Stupar: Nije još objavljeno ali Vučić će biti kandidat SNS-a

Stupar: Nije još objavljeno ali Vučić će biti kandidat SNS-a

83
0
Slobodan Stupar - Srbija izbori
Foto: N1

Aleksandar Vučić biće kandidat Srpske napredne stranke na predsedničkim izborima, jer naprednjaci nemaju nikog drugog ko bi mogao da pobedi u prvom krugu, ocenio je novinar Slobodan Stupar, gostujući u Novom danu televizije N1.

“Nije još objavljeno, ali biće Vučić”, tvrdi Stupar i ocenjuje da je nemoguće očekivati drugo rešenje osim da aktuelni premijer sam uleti u predsedničku trku. Srbija će tako, kako kaže, opet imati čoveka koji će se pomerati sa funkcije premijera na funkciju predsednika, a za njim će ići sva vlast.

Pored toga, dodaje Stupar, spoljni faktor želi jasnu situaciju Srbiji. “Dosad smo imali dvojnu priču: jedan za Ruse i jedan kao za Zapad. Od nas sada traže da i jedan i drugi budu za Zapad”, kaže on.

Stupar dodaje i da može doći do problema u SNS-u ako Tomislav Nikolić ne bude kandidat, jer bi mnogo ljudi u toj stranci želelo da glasa za njega.

Gost Novog dana ne veruje u scenario u kojem bi zajednički kandidat SNS-a i SPS-a, u slučaju da Vučić ipak odluči da se ne kandiduje, bio lider socijalista Ivica Dačić.

Dačić, prema njegovim rečima, nije odmakao dalje od portparola SPS-a, odnosno “dobrog tumača vođinih reči”. SPS nije stranka ozbiljnih namera, već stranka profita, tvrdi Stupar i kaže da nije Dačić taj koji je vratio SPS u život, već su to bili Boris Tadić i mediji, kao i u slučaju SNS-a.

“Stranke građanske opozicije su napravile i SNS i SPS. Govorimo o osvetnicima koji su nakon pada Miloševića opet došli na vlast, i izigravaju grube momke prema onima koji su ih stvorili, a služe Zapadu”, ilustruje Stupar.

Kada je reč o predsedničkim kandidatima opozicije, Stupar očekuje da će tu biti dosta problema, jer je izvesno da će se kandidovati i zaštitnik građana Saša Janković i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, te će doći do podele biračkog tela koje još nije veliko jer ima veliki broj apstinenata.

S druge strane, kaže da nije lođe da građanska opozicija ima više kandidata kako bi se “prebrojali” za neka buduća vremena i podseća da mnogi analitičari ocenjuju da će predsednički izbori poslužiti upravo za to, kako bi se oko kandidata opozicije koji postigne najbolji rezultat, kasnije okupili protivnici režima.

Haradinaju mogu da sude samo Amerikanci

Stupar odluku francuskog suda da pusti bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja da se uz kauciju brani sa slobode do odluke o ekstradiciji Srbiji, ne vidi kao ništa novo i podseća da je Haradinaj već bio hapšen, pa pušten u Sloveniji.

On kaže da su 1999. godine Albanci na Kosovu, zahvaljujući NATO-u, pobedili Srbe, a vojni pobednik nosi sve, dok vojni gubitnik gubi sve.

“Samo Amerikanci mogu da ga sude. Pa ko je investirao u taj rat? Amerikanci. Pa, oni treba da upišu Kosovo u svoje zemljišnje knjige”, kaže Stupar.

Reakciju Srbije da će se prema poternicima EU odnositi identično kao što se Francuska bude odnosila prema srpskom poternicom za Haradinajem, Stupar vidi kao reagovanje iz nemoći u predizborne svrhe.

Dodaje i da je nemoguće očekivati napredak u briselskom dijalogu, ako je ova godina bude izborna u Srbiji, jer izbori, kako kaže, blokiraju sve. Uz to, imamo promenu administraciju u SAD, probleme u EU, ozbiljne izborne utakmice u nekima od najvećih zemalja Unije, podseća Stupar. “Ako pogledate sve te činjenice briselski sporazum neće napredovati.”

Gost Novog dana ocenjuje i da “crtanje granica” na Balkanu nije gotovo, i da je to na jednom okruglom stolu rekao i predstavnik jedne spoljnopolitičke organizacija iz Nemačke.

“Dobar deo (nemačkih) analitičara smatra da nisu rešena nacionalna pitanja – ni albansko, ni srpsko, ni hrvatsko. Otud granice BiH, Kosova, Makedonije nisu do kraja iscrtane”, kaže Stupar i ocenjuje da su trenutne tenzije u regionu plod tih želja da se dođe do teritorijalnih rešenja koja bi objedinjavala kompletne nacije.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here