Home Kosovo Srpska lista ponovo jedinstvena – sve funkcije „zamrznute“

Srpska lista ponovo jedinstvena – sve funkcije „zamrznute“

213
0
Kosovo Vlada - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Tanja Valič

Za manje od nedelju dana čini se da je sukob između Pokreta socijalista i SNS unutar Srpske liste na Kosovu – rešen. Ponovo su zamrznute funkcije u skupštini i vladi Kosova, a novoizabrana ministarka lokalne samouprave u Vladi Kosova Mirjana Jevtić podneće ostavku na tu funkciju.

Posle tri meseca „zamrznutog statusa“ zbog Zakona o Trepči, pa povratka dela poslanika Srpske liste u Skupštinu Kosova, smene SNS-ovog ministra za lokanu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomira Marića i imenovanja Mirjane Jevtić na tu funkciju – novi obrt u redovima Srpske liste.

„Objavljujemo da ćemo sprovesti sve odluke premijera Aleksandra Vučića, da zamrzavamo svoje učešće u radu kosovske skupštine i vlade, a Mirjana Jevtić više neće obavljati funkciju ministra za lokalnu samoupravu“.

Vučić je naš premijer, a ne Isa Mustafa, dodaje Srpska lista, samo dva dana od konsultacija sa predsednikom Vlade zbog odstupanja od politike Beograda. Prema rečima kosovskog premijera, zamrzavanje funkcija je besmisleno za Vladu Kosova.

„Ni u jednom slučaju nećemo prihvatiti da se ovde zastupa politika Srbije preko njihovih predstavnika u Vladi i u Skupštini Kosova. Mislim da je pozicioniranje Vlade Srbije veoma pogrešno, veoma destruktivno i neprihvatljivo. Mi ćemo EU staviti do znanja da se radi o drzavi i vladi koja ne poštuje elementarne sporazume koje smo postigli i da nisu zaintersovani da stabilizuju i normalizuju odnose“, istakao je premijer Kosova Isa Mustafa.

Priština je na drugoj strani želela nejedinstvene srpske predstavnike, smatra predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

„Kada oslabite to jedinstvo, onda možete zaista da manipulišete i da koristite za potkusurivanje deo srpskih poslanika. A to je izgleda bilo, bar po onome što se vidi iz nekih izjava, iz medijskih napisa, da je možda bilo uloge i nekih takozvanih diplomatskih predstavnika na KiM kojima takođe izgleda odgovara da ima srpskih predstavnika na Kosovu“, rekao je Drecun.

Ko će biti novi ministar u Vladi Kosova posle povlačenja Mirjane Jevtić, ostaje nejasno, s obzirom da premijer Kosova poručuje da nema kolebanja oko odluke o smeni Ljubomira Marića.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here