Home Izbori Naprednjake nije iznenadilo Nikolićevo samokandidovanje

Naprednjake nije iznenadilo Nikolićevo samokandidovanje

117
0
Nikolić i Vučić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Naprednjake nije iznenadilo Nikolićevo posredno samokandidovanje za drugi predsednički mandat, što će, kako je najavio, obelodaniti oko Božića. Ali u SNS-u su još suzdržani u podršci Tomislavu Nikoliću. Čekaju da prelomi premijer koji je najavio da će naprednjaci izabrati svog kandidata za dva-tri meseca. Ako Aleksandar Vučić odluči da podrži Nikolića, onda će i naprednjaci stati ponovo iza osnivača stranke koji se povukao sa partijskog trona pošto je 2012. pobedio Borisa Tadića.

Jedan od visokih funkcionera SNS-a navodi da će najverovatnije u januaru, posle obimne analize, biti odlučeno ko će biti njihov kandidat na prolećnim izborima. On kaže da će od toga zavisiti i konačna odluka ko će biti njihov adut na prolećnim izborima.

„Da li će Vučić podržati Nikolića, zavisi od procene obojice da li je to najbolje rešenje. Njih dvojica su sigurno do sada razgovarali i o kandidaturi za predsednika Srbije, ali za sada nikome nije poznat rezultat tog razgovora i nije baš zahvalno da se time bavim i nagađam ko će biti naš kandidat”, navodi naš sagovornik iz SNS-a koji nije hteo da ga imenujemo.

On navodi da je u toku „politički poker” u kojem vlast i opozicija vešto kriju svoje adute i čekaju ko će prvi da pokaže karte. Iako je Nikolić najavio da će za desetak dana reći da li će se kandidovati, ovaj blizak Vučićev saradnik smatra da je to još rano, jer se ne zna koga će u trci za Andrićev venac isturiti proevropska opozicija.

„Mislim da ćemo se opredeliti oko imena našeg kandidata kada opozicione stranke odrede svog predstavnika, s tim što ozbiljnog pretendenta za funkciju na Andrićevom vencu opozicija nema”, kaže ovaj naprednjak.

Na konstataciju da je Saša Janković već zvanično najavio kandidaturu i da se očekuje da to urade i naprednjaci, on odgovara:

„Tačno je da je Saša Janković najavio svoju kandidaturu, ali osim Zorana Živkovića i njegove Nove stranke, niko ga zvanično nije podržao. Treba sačekati Demokratsku stranku i šta će ona uraditi i posle toga obelodaniti našeg kandidata. Pre toga očekujem da se Aleksandar Vučić dogovori sa Ivicom Dačićem, Ištvanom Pastorom i Rasimom Ljajićem da podrže našeg kandidata”, ističe ovaj član rukovodstva SNS-a.

Politički analitičar Dragomir Anđelković pak Nikolićevu najavu da će svoju odluku obelodaniti za desetak dana doživljava kao neku vrstu pokušaja reketiranja SNS-a. On kaže da sada Vučić sagledava situaciju ko će sve izaći na crtu njihovom kandidatu i na osnovu toga sprovodi istraživanja kako bi video ko realno može da pobedi na prolećnim izborima.

„Predsednička funkcija ima simbolički značaj i nema operativnu težinu, ali može da bude uvod u probleme vladajuće strukture ako izgube na izborima. Zbog toga Vučić tehnokratski pristupa ovom pitanju ne isključujući u tim kombinacijama Nikolića, jer je za njega ključno pitanje ko može da pobedi na izborima”, kaže Anđelković.

Za razliku od Anđelkovića, Neven Cvetićanin ne misli da je reč o pokušaju Nikolićevog reketiranja Vučića i smatra da je to suviše teška reč. On uverava da je u ovom slučaju reč o pozicioniranju dvojice, u ovom momentu ključna državna aktera, predsednika republike i predsednika vlade pred raspisivanje predsedničkih, a možda i parlamentarnih izbora.

„Možda to možemo posmatrati u okviru dogovora koji će biti postignut oko kandidata za izbore. U svakom slučaju se radi o traženju rešenja, i to vidimo i na jednoj i na drugoj strani, i vlasti i opozicije, jer još nema gotovih rešenja sa gotovim podrškama i definisanim pričama ko će u čije ime da trči predsedničku trku”, kazao je Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka.

Još od završetka aprilskih parlamentarnih izbora počela su medijske spekulacije ko će biti kandidat najveće stranke u Srbiji na predsedničkim izborima. Mediji su „licitirali” sa uglavnom dva imena unutar Srpske napredne stranke, sa ministarkom građevine, infrastrukture i saobraćaja Zoranom Mihajlović i Tomislavom Nikolićem, sadašnjim predsednikom Srbije. Tabloidi su navodili da je Mihajlovićevu kandidovao Vojislav Šešelj i da je mnogo izvesnije da će to biti Nikolić. Kao jedan od razloga se navodi da Nikolić ima veći rejting među naprednjacima, a nije bez značaja i činjenica da su socijalisti odlučno protiv toga da Mihajlovićeva bude zajednički kandidat.

Naprednjaci koji su bliži osnivaču stranke uveravaju da Nikolićeva kandidatura, uprkos medijskim spekulacijama, nikada nije dolazila u pitanje. Navodno Nikolić je i više nego siguran da će ukoliko iza njega stane najpopularniji političar Aleksandar Vučić i vladajuća koalicija pobediti na prolećnim izborima 2017. godine.

„Nikolić čvrsto veruje da će ga premijer i aktuelni lider naprednjaka Vučić podržati na izborima i da će u tom slučaju ubedljivo pobediti. SNS je toliko snažna stranka i ima veliku podršku birača da bi svaki kandidat koga bi predložili sigurno pobedio, pa samim tim i Tomislav Nikolić”, navodi jedan funkcioner SNS-a koji je istovremeno predsednik jedne opštine.

Janković za „Politiku”: Naravno da ću podneti ostavku

Posle zvanične najave kandidature Saše Jankovića za predsednika vladajuće partije su juče ponovo zatražile da zaštitnik građana podnese ostavku na ovu funkciju i da posle toga krene u kampanju. U Jankovićevu odbranu stala je Demokratska stranka koja pita „hoće li kandidat vlasti na predsedničkim izborima podneti ostavku na sadašnju funkciju”, smatrajući da bi to bilo u redu, s obzirom na to da, kako navode u saopštenju za medije, to isto zahtevaju od ombudsmana, koji je pre dva dana najavio kandidaturu. DS zahteve upućene zaštitniku građana vidi kao vrstu pritiska i pokazatelj želje da se uništi njegov ugled.

Naprednjaci navode da su zgroženi ponašanjem i Saše Jankovića i DS-a, koja nastavlja da podržava razaranje institucija, na isti način kao što su činili njeni funkcioneri dok su bili na vlasti, kada su, između ostalog, Predsedništvo Republike Srbije pretvorili u svoju prćiju, odakle su bahato i apsolutistički upravljali zemljom, drastično prekoračujući svoja ovlašćenja.

Tačku na ovu raspravu stavio je upravo Saša Janković koji je za „Politiku” rekao: „Naravno da ću podneti ostavku – ni do sada nisam potcenjivao inteligenciju građana, sigurno neću sada početi.”

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here