Home Izbori „Novosti“: Jeremić ulazi u trku posle Božića

„Novosti“: Jeremić ulazi u trku posle Božića

113
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić planira da objavi kandidaturu za predsednika Srbije odmah posle Božića, saznaju “Večernje novosti“.

“Iako ga je iznenadio istup ombudsmana Saše Jankovića, koji je u sredu najavio da će se kandidovati za predsednika, Jeremić ne odustaje od već razrađene predizborne strategije. A ona, prema našim informacijama, uključuje ne samo kampanju za šefa države, već i za eventualno vanredno glasanje za parlament“, piše beogradski list.

Naime, postoji opcija da Jeremić, u slučaju izbora za Skupštinu, nastupi sa svojom listom, dodaju “Večernje novosti“.

“Bivši šef diplomatije uveliko priprema front stranaka i pojedinaca u Srbiji na čiju podršku računa i koji bi na izbore izašli pod jednim političkim „kišobranom“, odnosno kao novoformirani pokret ili grupa građana. Ideja mu je i da, prilikom obelodanjivanja kandidature za predsednika, javnosti, kao članove svog tima, predstavi i zvučna imena svetske politike koja će ponuditi rešenja za neke od ključnih problema Srbije, pre svega u ekonomiji“, navodi se-

U taborima Jeremića i Jankovića, kako se dodaje, smatraju da dva, uslovno rečeno, opoziciona, odnosno građanska kandidata neće dovesti do rasipanja glasova i ići naruku adutu vlasti.

“Prema našim informacijama, nezvanično su se dogovorili da ko od njih dvojice prođe u drugi krug, dobije podršku onog drugog. Međutim, odluka da obojica uđu u trku za Andrićev venac već nagoveštava nove rascepe u strankama opozicije. Jer, Jeremić zasada računa na podršku SDS Borisa Tadića, delove DS i DSS, pokrete, stranke i pojedince okupljene u Narodnoj koaliciji za predsedničke izbore (među kojima su i Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović), ali i na biračko telo socijalista, čije glasove očekuje u drugom krugu. S druge strane, Janković se uzda u „Dosta je bilo“ i DS, koja će tek posle novogodišnjih praznika doneti odluku o kandidatu. Među demokratama postoje tri struje: jedna koja je za Jankovića (za to se, između ostalih, zalažu Gordana Čomić i Nataša Vučković), druga, za Jeremića, o čemu otvoreno u stranci govore Jovan Marković i Borislav Novaković, i treća koja želi lidera Dragana Šutanovca za kandidata. Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da ideju zajedničkog kandidata opozicije ruši najavljena kandidatura Jankovića i potencijalna kandidatura Jeremića“, zaključuju “Večernje novosti“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here