Home Izbori Janković u trci za predsednika: Podrška, osuda i uzdržanost

Janković u trci za predsednika: Podrška, osuda i uzdržanost

81
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1/ FoNet/ Zoran Mrđa

Saša Janković će biti kandidat za predsednika na predstojećim izborima, potvrdio je za N1. Na takvu njegovu odluku stigle su brojne reakcije podrške i osude, a većina proevropski orijentisane opozicije je – bez komentara na ovu vest.

Na često pitanje o predsedničkoj kandidaturi, ombudsman Saša Janković prvi put konkretno odgovora subotičkom Portalu za razvedravanje stvarnosti.

„Biću kandidat građana. Predsednik izražava državno, odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da pronađu u opštem interesu, a ne obrnuto“, naveo je Saša Janković.

A stranke je vest podelila. Iz vladajuće koalicije stižu ocene o zloupotrebi funkcije i poziv na ostavku.

„Želim mu mnogo uspeha i čestitam na pobedi unapred, kao i drugim DOS-ovskim kandidatima“, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Potpredsednik SNS kaže da Janković ne može da bude Zaštitnik ako se bavi politikom.

„Ne vidim kako može da bude efikasan Zaštitnik građana, što nije bio ni do sada, ako se bavi politikom. Ali to je stvar morala Saše Jankovića, stvar njegove percepcije, kako on to vidi i kako želi da se bavi tim poslom“, kaže Nebojša Stefanović.

Šef poslaničke grupe SNS kaže da Janković treba da podnese ostavku.

„Bilo bi korektno da podnese ostavku, a da na drugoj strani nastavi da vodi svoju politiočku kampanju, pa kada dođe vreme za izbore i ukoliko prikupi ovih neophodnih 10.000 potpisa vidi koliko vredi“, kaže Đorđe Milićević.

Iz DS-a i LDP-a bez komentara o Jankovićevoj najavi kandidature. Logističku i moralnu podršku je najavila Nova stranka.

„Taj sistem vrednosti koje je on gradio i upotrebljavao i koristio za vreme dok je bio, a još uvek jeste zaštitnik građana je sistem vrednosti koje sa njim deli Nova stranka“, kaže Zoran Živković.

Marinika Tepić iz LSV kaže da razgovori predstoje.

„Predstoje razgovori pa ćemo videti u kom će pravcu i moja stranka odlučiti, ali kažem lično drago mi je što se odlučio da već sada objavi svoju kandidaturu“, kaže Tepić.

Do predsedničke trke Janković će, kaže, nastaviti da radi svoj posao po Ustavu i zakonu kao i do sada.

Izvor: N1