Home Izbori Opozicija jača fabrike ideja

Opozicija jača fabrike ideja

111
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: Politika/ Piksabej

Bilo da samo pružaju podršku nekoj stranci, ili da učestvuju u njenom radu, političko angažovanje uglednih javnih ličnosti postaje sve intenzivnije

Od apela Saši Jankoviću da se kandiduje za predsednika Srbije, preko najave Pokreta „Dosta je bilo” da će formirati senat, sve do novog saziva Političkog saveta Demokratske stranke, uočljivo je političko „svrstavanje” akademika, profesora univerziteta, umetnika i drugih javnih ličnosti.

Bilo da samo pružaju podršku nekoj stranci ili su spremni i da učestvuju u radu određenih partija, angažovanje intelektualaca u politici postaje sve intenzivnije.

Kad iduće godine DJB iz pokreta preraste u stranku, jedan od organa buduće partije biće i senat. To telo, predvođeno akademikom Dušanom Teodorovićem, činiće isključivo nestranačke ličnosti, poput pisca Vidosava Stevanovića ili ekonomiste Danila Šukovića.

Zamišljen kao svojevrsni korektiv stranke, senat će imati ulogu kontrole rada DJB-a. Nasuprot tome, novi saziv Političkog saveta DS-a trebalo bi da bude „fabrika ideja”, u skladu sa savetodavno-političkom ulogom koju taj partijski organ ima po statutu, objašnjava njegov novi predsednik Zoran Lutovac.

Od 12 članova tog tela, dodaje on, polovina su nestranačke ličnosti.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here