Home Izbori Mihajlović: Vučić ima za pobedu u 1. krugu predsedničkih

Mihajlović: Vučić ima za pobedu u 1. krugu predsedničkih

68
Zorana Mihajlović - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Nije tajna da je premijer Srbije Aleksandar Vučić najpopularniji političar u državi i da jedini ima podršku više od 50 odsto građana.

To je dovoljno za pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, izjavila je članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović i dodala da će te činjenice biti uzete u obzir kada SNS bude odlučivao o predsedničkom kandidatu.

Mihajlović je u intervjuu za list Danas rekla i da će Vučić i Srpska napredna stranka odlučivati da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora kada procene da je najbolji trenutak.

Potpredsednica Vlade smatra i da nema sukoba SNS i Socijalističke partije Srbije, već da „uvek samo“ postoje napadi funkcionera SPS na SNS i premijera Aleksandra Vučića, a da su izbori koji slede dobra prilika da u iskrenom razgovoru sa SPS „vidimo u čemu je njihov problem“.

Ona je dodala da očekuje da bi ishod tih razgovora mogao da bude dogovor o zajedničkom kandidatu.

„Time bi bila stavljena tačka na njihove napade“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, nema obračuna SNS ni sa potencijalnim predsedničkim kandidatima opozicije.

„Ali, Vuk Jeremić je dužan da pruži nadležnim istražnim organima sve odgovore na pitanja koja imaju za njega, a (zaštitnik građana) Saša Janković bi trebalo da prestane da krije svoju predsedničku kampanju iza veoma odgovorne funkcije koju obavlja. A ne da se ponašaju kao Kalimero“, kaže Mihajlović na pitanje da li su opozicioni predsednički kandidati tolika pretnja vlasti da ona mora da ih dovodi u vezu sa stradanjem gardista ili samoubistvom jednog čoveka.

Mihajlović je ocenila i da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj „nema šanse“ na predsedničkim izborima.

„Uverena sam da građani i veliki broj majki i sestara koje je Šešeljeva politika zavila u crno nisu zaboravili ratove, bedu, teror, pretnje, kriminal i sve drugo što je doneo Šešelj“, rekla je.

Na pitanje da li postoji mogućnost da i ona bude predsednički kandidat, a na šta je lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao da nema podršku SNS, ona je odgovorila da su o njenoj kandidaturi govorili mnogi, osim nje.

„Što se tiče kolege Vulina, vaspitana sam da u javnosti ne komentarišem ljude sa kojima radim, ali to ne znači da svako od njih nema pravo da u javnosti iznese svoj stav“, dodala je.

Na pitanje da li je unutar SNS već razgovarano o tome šta bi mogao biti povod za raspisivanje parlamentarnih izbora, Mihajlović za „Danas“ „ispravlja“ da se govori o predsedničkim izborima kojih će biti sledeće godine i da o njima najviše govore oni koji ih se plaše, oni koji neće da se kandiduju, a mole za podršku, kao i oni koji koriste državnu funkciju da preko nje vode kampanju.

„Aleksandar Vučić i SNS odlučiće o kandidatu za predsedničke izbore i da li će biti parlamentarnih izbora, kada procenimo da je najbolji trenutak“, rekla je ona i dodala da SNS nikad nije bežala da kod građana proveri svoju politiku.

„Nemamo problem da opoziciji pružimo priiku da pokaže šta i koliko ume. Što bi rekao lider LDP (Čedomir Jovanović) od njih zavisi“, navodi ona.

Da li bi jedan od razloga za održavanje tih izbora mogao biti strah od moguće kohabitacije i namera da se pomogne predsedničkom kandidatu SNS da pobedi, Mihajlović odgovara da SNS nema strah od odluke građana, još manje od zvaničnih i nezvaničnih kandidata.

„Da li će biti kohabitacije, odnosno pobede kandidata opozicije na predsedničkim izborima odlučiće građani“, rekla je.

Prema njenim rečima, sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobro je obavljao svoju dužnost u ipak mirnom vremenu u kom je bio predsednik, a o tome ko će biti kandidat SNS za tu funkciju odlučiće stranka kada za to dođe trenutak.

Upitana da prokomentariše to što je Nikoliću dosta zamerano što je na zvanične i nezvanične skupove uvek vodio suprugu Dragicu, Mihajlović navodi da ćete teško u slučaju bračnog para Nikolić naći analogiju sa ijednim drugim političkim parom u bliskoj prošlosti.

„Nema razloga da supruga ne prati predsednika tamo gde predviđa diplomatski protokol“, dodala je.

Izvor: www.b92.net