Home Izbori Prava ili lažna tenzija između naprednjaka i socijalsta?

Prava ili lažna tenzija između naprednjaka i socijalsta?

103
0
SNS i SPS - Srbija izbori
Foto: N1

Da li su odnosi dve najveće partije vladajuće koalicije, SPS i SNS u krizi? Deo beogradske štampe piše da bi dve stranke mogle bi da okončaju saradnju nakog istupanja potpredsednika SPS-a Branka Ružića. Analitičari, pak, smatraju da odnosi nisu u krizi.

Još jedna izjava Branka Ružića u javnosti je otvorila polemiku o odnosima dve najjače stranke vladajuće koalicije.

„Da hoću da rušim Vučića, verovatno bih ga za ovih pet godina već srušio. Nisam destruktivan tip, kao neki. Ne rušim. Gradim, kao što Mrkonjić gradi mostove, ja gradim prijateljstva, politička partnerstva. Niti sam najjači, niti sam nešto bitan. Ali očigledno ljudi misle da ja rušim Vučića. Ne znam zašto“, naveo je Ružić u intervjuu za Kurir.

Da će naprednjaci preispitati odnose sa socijalistima rekla je potpredsednica te stranke Marija Obradović. Predsednik Vlade, ipak, kaže da neće tražiti objašnjenje šefa socijalista Ivice Dačića i da ga to ne interesuje.

“Sve partije u Srbiji veoma poštujem…Sa manjim izuzecima. Ne bih da govorim kao predsednik političke stranke….Vlada funkcioniše. Da li Vlada ima većinu u ovom trenutku – ima. Da li će da je ima za mesec ili dva ne znam. Možda ne bude SNS za tu vladu pa opet neće biti dovoljno da vlada ima većinu. Možda se sklopi neka druga većina”, istakao je premijer Aleksandar Vučić.

Zamenica predsednika Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović uverena je da će se saradnja nastaviti.“Uverena sam da ćemo nastaviti saradnju sa SNS i da taj sinergizam koji imaju SNS i SPS je nešto što je više nego potrebno daljoj stabilizaciji”.

Bojan Klačar iz CESID-a smatra da ton Ružićeve izjave nije zloćudan, već ili neutralan ili pozitivan prema Vučiću. Interpretacija koja je nastala u medijima, kako kaže, možda i pod uticajem ranijih Ružićevih izjava, otišla je u drugom pravcu i napravila problem među strankama.

“Može da bude sam ona nastavak ranijih prepirki i tenzija koje su postojale na nivou visokih funkcionera li nikad između između samog Vučića ili Dačića….Međutim, ovakve reakcije SNS-a možemo da tumačimo i kao neku vrstu stvaranja alibija ili dodatnog razloga za eventualni raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”.

O kojima se Vučić ni danas nije konkretno odredio, već ponovio stav da će o tom pitanju da se izjasni krajem januara.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here