Home Izbori REM: Postoji izveštaj o oglasima u predizbornoj kampanji

REM: Postoji izveštaj o oglasima u predizbornoj kampanji

129
0
REM - Srbija izbori
Foto: N1/ FoNet

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje razgovarao je sa kandidatima akreditovanih univerziteta za članove Saveta REM-a – Goranom Petrovićem i Vladimirom Tomaševićem.

Sednicu tog skupštinskog tela obeležila je rasprava o izveštaju REM-a o medijskoj zastupljenosti političkih aktera u predizbornoj kampanji 2016. godine.

Članice Odbora iz redova Demokratske stranke i Pokreta Dosta je bilo, Maja Videnović i Ana Stevanović, upitale su aktuelnog predsednika Saveta REM-a Gorana Petrovića da li postoji izveštaj tog regulatornog tela o medijskoj zastupljenosti političkih aktera u predizbornoj kampanji 2016. godine, navodeći da je „u interesu javnosti“ da sazna da li takav izveštaj postoji i kakav je.

Kandidat za člana Saveta REM-a Goran Petrović kazao je da izveštaj o broju oglasnih poruka u kampanji 2016. godine postoji, kao i da je dostavljen Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Najviše pometnje izazvala je terminološka zabuna. Postoji izveštaj o broju oglasnih poruka i dostavljen je Agenciji za borbu protiv korupcije, a čim je dostavljen državnom organu kao što je agencija, dostupan je i javnosti. Ovde više nema plaćenih termina, sve smo svrstali u oblast oglasnih poruka i samo takav izveštaj smo mogli da damo“, kazao je Petrović.

On je naveo da REM po svom statutu ima obavezu da dostavi „samo“ izveštaj o političkom oglašavanju, kao i da je to učinjeno.

„Nismo merili koliko se ko pojavljivao u informativnim programima, zakon nas na to ne obavezuje. U izveštaju možete videti koliko je koja stranka u procentualnom smislu, imala političkih oglasa“, kazao je Petrović, podsetivši da od usvajanja novog Zakona o javnom informisanju i medijima u avgustu 2014. godine, mediji više nisu pravni subjekti.

Poslanica DJB Ana Stevanović upitala je Petrovića zbog čega REM nije objavio izveštaj na svojoj internet stranici i da li je to regulatorno telo „uopšte vršilo nadzor“.

„Da li postoji bilo kakav izveštaj u kojoj meri je bilo koji kandidat bio zastupljen u medijima tokom kampanje 2016. godine? Pravilnik REM-a je vrlo decidan i kaže da se vi ne bavite samo oglašavanjem“, navela je Ana Stevanović. Ona je upitala i kako je Televizija Pink mogla da sazna i objavi jednu odluku REM-a četiri sata pre no što je Savet REM doneo odluku, ali i zašto REM ne upućuje mere opomene jednoj televiziji koja je nacionalnu frekvenciju dobila na osnovu dečijeg programa, a emituje „jezive rijaliti programe“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here