Home Izbori Joksimović: Brojne teme razgovora Lavrova sa srpskim zvaničnicima

Joksimović: Brojne teme razgovora Lavrova sa srpskim zvaničnicima

115
0

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović za RTS kaže da će, bez ikakve dileme, jedna od tema razgovora tokom posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova biti i predsednički izbori u Srbiji naredne godine.

Aleksandra Joksimović je, govoreći o poseti ruskog šefa diplomatije Beogradu, podsetila da Lavrov dolazi na sastanak saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku je teško reći koje će time biti na stolu tokom razgovora srpske i ruske strane.

„Evidentno je da postoje konstatne teme između Srbije i Rusije, jedna od njih je to što Rusija ne priznaje Kosovo i brani tu poziciju pred UN“, rekla je Joksimovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Spominje se da će jedna od tema biti i ruski centar u Nišu, kaže Joksimovićeva, napominjući da taj predmet vezan za više puta odlagan dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

„Treća tema je vojna neutralnost Srbije, koja je za Rusiju značajna. Nestabilnost u regionu takođe će biti jedna od tema, kao i rezultati izbora u Makedoniji i Crnoj Gori“, navela je direktorka Centra za spoljnu politiku.

Bez svake dileme je, kaže Joksimovićeva, da će jedna od tema u četiri zida biti i predsednički, a možda i parlamentarni izbori u Srbiji naredne godine.

Kada je reč o odnosu Rusije i Zapada, Joksimovićeva napominje da oni već dugo beleže negativan trend.

„Iako se čini da se u vezi sa Sirijom ti loši odnosi mogu prevazići, uvek se desi nešto što zamrzne priču. Ostaje da se vidi šta će se desiti kada Tramp preuzme funkciju predsednika, ali ne možemo očekivati veću relaksaciju odnosa, pre svega između EU i Rusije“, ukazuje Joksimovićeva.

Govoreći o najavljenom otvaranju tri poglavlja u pregovorima Srbije i EU, direktorka Centra za spoljnu politiku napominje da je u ovoj fazi pregovaračkog procesa važno da se taj tempo nastavi.

„Važno je što se otvaraju tri poglavlja. Poglavlja 25 i 26 spadaju u korpus poglavlja jednostavnijih za pregovore, brzo se otvore, a brzo i zatvore. Ona daju nadu da nije sve tako kompleksno“, ukazuje Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, bez obzira na krizu u EU, Zapadnom Balakanu su otvorena vrata.

Napomenula je da razgovori Beograda i Prištine moraju da teku parlalelno sa otvaranjem poglavlja.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here