Home Predsednički izbori Donosi li Moskva u decembru izborno proleće u Beograd?

Donosi li Moskva u decembru izborno proleće u Beograd?

93
0
Sergej Lavrov -Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — U trenutku kada Brisel priprema teren za otvaranje novih poglavlja, Beograd se sprema za dvodnevnu posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin objašnjava da ovu posetu treba sagledavati u pozitivnom kontekstu. Analitičari ocenjuju da će na stolu biti ključne teme bilateralnih odnosa, ali i da će Lavrov i te kako biti zainteresovan za priču o predsedničkim izborima.

Donosi li Moskva u decembru izborno proleće Beogradu?

Za Adrićev venac to pitanje nema smisla, kako objašnjavaju u kabinetu srpskog predsednika, nijedan od razloga susreta Nikolića i Lavrova ne treba dovoditi u vezu sa reizborom.

“Međudržavne posete se planiraju dugo unapred i nikada zbog unutrašnje politike jedne od zemalja”, navode iz kabineta.

Činjenica je da ruski šef diplomatije dolazi na sastanak organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojom predsedava Srbija. Pa ipak, niko ne sumnja da će njegove poruke u Beogradu imati pre svega politički, a ne ekonomski, karakter.

Predsednički izbori tema koja se ne skida sa dnevnog reda.

“Odnosno da li će postojati neka jasna poruka i želja koga Rusija vidi kao poten poželjnog kandidata čini se da se takva poruka iz Rusije slala, a videćemo da li takva poruka biti saopštena u beogradu”, kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Medijske spekulacije o razlozima posete Lavrova, ruski ambasador Čepurin objašnjava rečima da te priče imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva, već da je globalni akter.

“On aktivno učestvuje u procesima svetskih dimenzija. U tom svetlu ova poseta je posebno važna i posebno interesantna, a mislim da je treba sagledavati u pozitivnom kontekstu. Normalno je što se sastaju naši ministri spoljnih poslova zato što su Srbija i Rusija bliske zemlje, a to odgovara i osnovnim dokumentima na kojima se zasniva politika naših odnosa. Nema nikakvih zadnjih misli, naloga”, navodi Čepurin.

Nije tajna da u poslednje vreme Rusija sve otvorenije, suprotno težnji NATO, govori o svojoj želji da na zapadnom balkanu dođe do objedinjavanja, stvaranja zajednice, vojno neutralnih zemalja – Srbije, CG, BIH i Makedonije.

Već duže vremena Beograd i Moskva nisu pretresali ključne teme bilateralnih odnosa, a Sergej Lavrov je prava adresa za to kaže nekadašnji diplomata Srećko Đukić.

“Otuda i najave da će tokom ove posete biti razmatrana sva čvorna pitanja u odnosima od politike do ekonomije, regionalne teme, Kosovo i enrgetika”, kaže nekadašnji diplomata Srećko Đukić.

Podsećamo, Lavrov će boraviti u Beogradu u trenutku kada Brisel bude otvarao nova poglavlja sa Srbijom.

Premijer Vučić danas nije bio raspoložen da naširoko govori o očekivanjima od ruske posete.

Kratko objašnjava – razgovaraće se o političkoj, ekonomskoj i vojnoj saradnji.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here