Home Izbori „Pustite tu demokratiju, važna je stabilnost“

„Pustite tu demokratiju, važna je stabilnost“

109
0
Milorad Dodik - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Srbija zaslužuje još jedan period stabilne vlasti, a Republika Srpska želi stabilnu i jaku Srbiju, jer nam samo takva pomaže, kaže Milorad Dodik.

Dodik je u Kažiprstu rekao da će njegova partija podržati kandidata SNS na izborima u Srbiji, jer je „to logičan stav“ koji proizilazi iz odnosa sa državnim vrhom Srbije.

„Odnosi sa vladajućom partjiom u Srbiji su dobri, nemamo nijednu primedbu, a RS u kontinuitetu gleda da ima dobre odnose sa vlastima u Beogradu“, rekao je predsednik Republike Srpske.

Kako je objasnio, za Srbe sa druge strane Drine je važno da Srbija ostane politički i institucionalno moćna, da podiže rejting na međunarodnom planu i da se njen glas čuje i van granica zemlje.

„Taj glas je važan i za nas. Kada bi bilo podele vlasti u Srbiji, onda bi se energija, umesto na nastavak ovog puta, trošila na unutrašnje razmirice“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da sada na globalnoj sceni postoje preokreti, previranja i novi procesi i da je i zbog toga važna stabilna Srbija.

„Prošli smo i mi kroz mnogo toga, većinska partija na vlasti, a manjinske onda idu na nivo Sarajeva. I Srbija je imala različite situacije. Pustite demokratiju i tu vrstu priče, važno je da Srbija bude institucionalno jaka“, kaže Dodik.

Gost Kažiprsta nije želeo da kaže ime kandidata kojeg će podržati, jer, kako kaže, „zna se ko može da kandiduje“.

„Nemam primedbu ni na Nikolića ni na Vučića. Rekao sam da bih Nikolića podržao, odgovarajući na pitanje da li bih nastavio saradnju sa njim. Čak i tamo gde se nismo slagali, imali smo korektne razgovore. Pokušavaće razni analitičari da izvlače reči, biće spekulacija, ali moj stav je – zna se ko može da kandiduje“, rekao je Dodik.

Govoreći o regionalnim tenzijama i incijativi člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da se one relaksiraju na sastancima premijera, Dodik kaže da on dodatne tenzije ni ne vidi.

„I ranije su se sastajali i ništa nije bilo. Kada dođete u situaciju da sprovodite dogovore, moć je na drugim mestima, jer u BiH realne moći nisu na mestima u Predsedništvu“, kaže Dodik.

Predsednik RS tako smatra i da se Bakiru Izetbegoviću daje preveliki značaj u Srbiji.

„On nije ništa, on je samo član, njemu mogu da kažu ‘Slušaj, Bakire, ideš u Beograd i kaži to i to’ kada treba da predstavlja Bosnu. Što bi Vučić trošio vreme na njega“, kaže Dodik.

Za Izetbegovića kaže i da je on pokrovitelj onoga što predstavlja opasnost, a to je radikalizam na bazi islama.

„Tenzija pravih nema, svi imaju neku svoju politiku, slobodan je protok ljudi i roba. Ja prosto ne mogu da verujem u ovo u Hrvatskoj oko čokoladica predstavlja toliki problem, da je to na nivou predsednika Hrvatske. Pa zamislite da mi u Banjaluci kažemo zatvorite sve i idite, a kod su na sve strane Konzumi i drugi lanci. Iako to čitam, prosto ne mogu u to da poverujem“, kaže Dodik.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here