Home Izbori Danas: Sa liste SNS ispadaju Vuk Drašković i Velimir Ilić?

Danas: Sa liste SNS ispadaju Vuk Drašković i Velimir Ilić?

105
0
Aleksandar Vuccich KZSS 42
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — U vrhu SNS pravi se politički plan koji podrazumeva da u proleće 2017. sa redovnim predsedničkim budu održani i vanredni parlamentarni izvori.

To za “Danas” kažu sagovornici iz krugova bliskih vlasti.

Kako navode, prema tom planu, lider SNS i premijer Aleksandar Vučić biće predsednički kandidat vladajuće grupacije, ali to neće biti sasvim ista koalicija koja je nastupila oko naprednjaka na ovogodišnjim izborima, na listi „Srbija pobeđuje“.

Navodno, na toj listi neće se naći Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Nova Srbija Velimira Ilića, koji u sadašnjem parlamentu imaju po dva poslanika.

Međutim, pojačanje naprednjacima biće navodno Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, koji prvi put posle više izbornih ciklusa neće nastupiti sa socijalistima Ivice Dačića.

Dačićeva pozicija u budućoj vladi biće osigurana, prema tvrdnjama naših sagovornika, u slučaju da SPS nema svog predsedničkog kandidata. I da naravno Dačić pozove socijaliste da podrže Vučića na predsedničkim izborima, čiji je plan pobeda u prvom izbornom krugu.

U okviru liste SNS još bi se mogao naći Muamer Zukorlić, navode sagovornici “Danasa”.

O poziciji ostalih partnera, uključujući i SNP Nenada Popovića i SDPS Rasima Ljajića, biće još razgovora, dok se očekuje da „sigurna mesta“ dobije i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Sve ovo je kalkulacija o kojoj će još biti reči, budući da je prekjuče u parlamentu i sam Vučić najavio da će razgovori o izborima biti vođeni unutar SNS, zatim sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kao i sa koalicionim partnerima.

Ovaj plan podrazumeva i mirno povlačenje Nikolića iz predsedničke trke, shodno njegovim ranijim nagoveštajima da bi to mogao učiniti ukoliko Vučić odluči da se kandiduje. Jedan od uslova za to mirno povlačenje bila bi i „kvota“ Nikoliću lojalnih kadrova na listi i u budućoj izvršnoj vlasti.

Gotovo je sigurno da će za bilo koju od varijanti da se SNS odluči, na proleće biti raspisani i izbori za Grad Beograd i mada se i dalje tvrdi da će nosilac gradske kampanje biti bivši ministar pravde Nikola Selaković, moguća su i iznenađenja.

To će zavisti najviše od toga kako će se opozicija postaviti u gradskim izborima, budući da je lider Dosta je bilo Saša Radulović nedavno najavio da bi on mogao da bude kandidat za gradonačelnika Beograda.

Konačna kalkulacija SNS zavisiće i od toga koga će sve od potencijalnih protivničkih predsedničkih kandidata odvratiti svojevrsna pretkampanja koja je u najvećem jeku, i u čijem sklopu su i same najave vanrednih izbora.

Jer, u slučaju parlamentarnih izbora strankama opozicije fokus izborne borbe biće na opstanku iznad cenzusa, a ne na predsedničkom kandidatu. To umanjuje oštricu kampanje za eventualnog zajedničkog opozicionog kandidata i čini opozicione dogovore još komplikovanijim.

Pretkampanja SNS tako je postavila političku scenu da ukoliko opozicija, ili barem njen najveći deo, do Nove godine ne izađe sa jasnim predsedničkim kandidatom, njene šanse biće značajno oslabljene.

U tom kontekstu, smatra se da su predsedničke kandidature vođe radikala Vojislava Šešelja, za koga doduše nije isključeno da se može povući iz zdravstvenih razloga, i Boška Obradovića, lidera Dveri, već u izvesnoj startnoj prednosti.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here