Home U fokusu Čemu treći parlamentarni izbori u samo četiri godine?

Čemu treći parlamentarni izbori u samo četiri godine?

106
0
Izbori ilustracija - Srbija izbori
Foto: N1

U aprilu će građani Srbije izaći i na predsedničke i na vanredne parlamentarne izbore – vest je na gotovo svim naslovnim stranama u zemlji. N1 istražuje da li je to opipavanje pulsa građana ili premijer o toj mogućnosti zaista ozbiljno razmišlja?

Da li će građani Srbije u aprilu naredne godine ponovo biti pozvani da izađu na parlamentarne izbore? Ako je suditi po naslovnim stranicama današnje štampe – hoće, i to 9. aprila, paraleleno sa predsedničkim izborima.

Potvrde tih pisanja, koja se pozivaju na nezvanične izvore nema, a premijer Vučić juče na direktno pitanje o mogućnosti da se dogodine opet glasa za sastav parlamenta, nije želeo da odgovori.

Analitičari eventualnu motivaciju Vučića da se odluči na takav potez vide u ishodu prethodnih izbora, ali i u potrebi da osigura odlučna pobeda kandidata Srpske napredne stranke na predstojećim predsedničkim izborima.

Zadovoljstvo Ivice Dačića na obeležavanju 100 dana Vlade, bilo je, čini se, kratkog daha. “Posle dugog niza godina (Vučić) nije spomenuo nijednom rekonstrukciju Vlade, niti vanredne izbore, što znači da Srbija ide u dobrom smeru“, rekao je tada Dačić.

Dve nedelje kasnije mediji navode da Aleksandar Vučić ipak razmišlja da zajedno sa predsedničkim budu održani i parlamentarni izbori.

Informer koji važi za tabloid blizak lideru naprednjaka navodi da je razlog za to želja Vučića da ponovo proveri legitimitet vlasti. Isti razliog Vučić je naveo i kada je, dve godine pre isteka mandata, odlučio da u aprilu ove godine građani biraju novi sastav parlamenta.

“Zato što prvo vama ne bih mogao da objasnim da mi imamo legitimitet, a ne Saša Janković ili neko drugi. Zato su vam izbori potrebni – zbog promene atmosfere, zbog novog legitimiteta“, objasnio je tada Vučić.

Izbori jesu premenili atmosferu, ali u Skupštini koalicija oko SNS-a osvojila je 27 mandata manje nego 2014. godine, a u parlament su ušli i radikali, pokret Dosta je bilo, DSS, Dveri i LDP koji na prethodim izborima nisu prešli cenzus.

Preraspodela mandata nije donela i promene u vladajućoj koaliciji – i aktuelnu vladu, kao i porthodnu formirale su stranke oko SNS-a i SPS-a koje imaju nadpolovičnu većinu, zbog čega se i postavlja pitanje zašto bi Vučić odlučio da ponovo ide na izbore.

Zamenica glavnog urednika NIN-a Vesna Mališić smatra da je Vučić verovatno jako nezadovoljan što je nekoliko stranaka prešlo cenzus.

“Verovatno sada sa ovakvim stanjem opozicije računa da bi možda na sledećim izborima oni ostali ispod cenzusa. Priča o vanrednim parlamentarnim izborima je odlična i da se disciplinuju, odnosno da se učine nesigurnim ministri koji su u Vladi. Isto tako da opozicija počne da se bavi tim pitanjem i da se gubi na vremenu“, ocenjuje Mališić.

Jedini razlog da uz predsedničke budu raspisani i parlamentarni izbori Bojan Klačar iz Cesida vidi kao pomoć Tomislavu Nikoliću koji bi u tom slučaj bio kandidat naprednjaka.

“Da se negde u jednoj zajedničkoj kampanji postignu dve stvari: prva je da se napravi bolji izborni rezultat nego da postoje samo predsednički izbori, a drugi da se pošalje jaka motivišuća poruka za svoje biračko telo da postoji jedinstvo unutar SNS-a i neki jedinstven stav u pogledu tih izbora“, smatra Klačar.

Podsetimo, na direktno novinarsko pitanje da li će uz predsedničke biti raspisani i parlamentarni izbori, Aleksandar Vučić juče nije želeo da odgovori.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here