Home Izbori Predsednički izbori u Srbiji nisu ni raspisani, a kampanja u punom jeku

Predsednički izbori u Srbiji nisu ni raspisani, a kampanja u punom jeku

158
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Raspisivanje predsedničkih izbora nije ni na pomolu, a potencijalni kandidati duboko su zašli u kampanju.

U jednom danu zapažene aktivnosti imala su čak četvorica mogućih kandidata – Saša Janković, Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac i Aleksandar Vučić.

I politikolog Vladimir Goati smatra da je kampanja suštinski već u toku i biće sve intenzivnija.

– Premijer Vučić je najavio da će podneti ostavku ako kandidat Vlade ne pobedi na tim izborima, iako nema institucionalnih argumenata. Za razliku od francuskog ili američkog sistema, kod nas predsednik ima ceremonijalnu ulogu i on nije u stanju da onemogući i osujeti vladinu unutrašnju i spoljnu politiku. Ipak, svakako da će Vlada imati komforniju poziciju ako njen kandidat pobedi.

On dodaje da će kandidat koga podrži Vlada imati najviše šansi.

– Opozicija je razjedinjena. Nema srednje tačke sa DSS-om i Dverima o spoljnoj politici, dok su radikali na trećoj strani. Teško je očekivati da će kandidat iz takve opozicije pobediti. Najviše šansi kao opozicioni kandidat ima Janković, novo je lice i nije imao političke metamorfoze – kaže Goati.

Inače, Saša Janković je za B92 potvrdio saznanja koja je “Blic” objavio, da se sastao sa Vukom Jeremićem.

– Sastali smo se privatno, u mom stanu. Smatram nepristojnim objavljivanje razgovora sa privatnih sastanaka u medijima – istakao je Janković.

Aleksandar Vučić

Abu Dabi, fabrike, putevi…

Za to vreme, premijer Aleksandar Vučić ne prestaje sa veoma intenzivnim aktivnostima. On je tako u petak i subotu boravio u Abu Dabiju, gde je razgovarao sa šeikom Mohamedom bin Zajedom. Inače, Vučić već mesecima najmanje vremena provodi u Beogradu, a gotovo svake nedelje otvori poneku fabriku ili deo autoputa po Srbiji.

Dragan Šutanovac

Niš, kampanja, podrška generala…

Iste večeri dok je Jeremić govorio na Pravnom fakultetu, lider DS Dragan Šutanovac u Nišu je održao tribinu, uz podršku pojedinih ljudi iz Vojske. On se time pohvalio na svom Tviter nalogu, dok su pojedine demokrate na svoje Fejsbuk i Tviter profile postavljale fotografije sa ovog događaja, uz koje je u opisu stajalo: “Niš, kampanja, podrška generala Malinovića”.

Vuk Jeremić

Tribina na Pravnom i aplauzi

Istoga dana Jeremić je pred prepunim amfiteatrom Pravnog fakulteta održao predavanje studentima. I mada nije bilo reči o izborima, jer je bivši ministar spoljnih poslova rekao da je navodno obećao dekanu Simi Avramoviću da neće govoriti o unutrašnjoj politici, jasno je da ništa nije slučajno. Kad god su studenti i načeli temu predsedničkih izbora, amfiteatar je to ispratio gromoglasnim aplauzom.

Osim toga, bivši šef diplomatije već je imao niz susreta sa predstavnicima opozicije. Tema sastanaka sa Draganom Šutanovcem, Sašom Radulovićem, Sašom Jankovićem i Borisom Tadićem bili su upravo predsednički izbori.

Saša Janković

Apel i obilazak Srbije

U petak je najpre u javnost stigao apel poznatih o podršci ombudsmanu Saši Jankoviću da se kandiduje za predsednika Srbije. Iako sa pozicije na kojoj je sada ne bi smeo da šalje političke poruke, Janković se zahvalio uz konstataciju da nastavlja da radi dok ne bude vreme za nove odluke. Nije promaklo ni to da Janković uveliko obilazi Srbiju predstavljajući rezultate svoga rada, što je, bez želje da prejudiciramo, dosta neobično.

I njegova burna reakcija kada smo ga pozvali da prokomentariše naša saznanja da se sreo sa još jednim potencijalnim kandidatom Vukom Jeremićem, bila je znak da ombudsman ima određene planove.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here